Marnix van Rij weg als regeringscommissaris Sint Eustatius

Den Haag – Regeringscommissaris van Sint Eustatius Marnix van Rij legt per 18 april zijn taken neer. Hij is door zijn partij gevraagd met ingang van vandaag interim-partijvoorzitter te zijn.

Vanwege de afstand tussen Europees Nederland en Sint Eustatius zijn beide functies niet te combineren, reden waarom Van Rij staatssecretaris Knops (BZK) heeft verzocht op korte termijn te mogen stoppen als regeringscommissaris. Plaatsvervangend regeringscommissaris Alida Francis zal de taken waarnemen totdat in de opvolging is voorzien.

Van Rij zit sinds 15 februari vorig jaar op Sint Eustatius. Daarvoor was hij werkzaam als adviseur van het Bestuurscollege op Bonaire. Hij was van 1992 tot 2001 voorzitter van het CDA en van 2015 tot 2019 lid van de Eerste Kamer. Vorig jaar volgde hij Mike Franco op als regeringscommissaris op Sint Eustatius dat sinds februari 2018 onder curatele van Den Haag is geplaatst.

Als interim-voorzitter zal Van Rij moeten proberen het CDA te helpen herstellen van de klap die de partij bij de verkiezingen kreeg. Hij krijgt daarbij assistentie van partijgenote, huidig minister van Defensie en oud-staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.