Overheid tegen Nederlanders op Curaçao: Kom zo snel mogelijk terug

Den Haag – De Nederlandse overheid roept Nederlanders die om niet noodzakelijke redenen tijdelijk op Curaçao verblijven op “met de eerstvolgende mogelijkheid het eiland te verlaten “om de zorg te ontlasten”. De oproep is niet alleen tot vakantiegangers gericht, maar ook stagiaires en Nederlanders die een zogeheten ‘staycation’ op Curaçao houden.

De Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad heeft de oproep via social media verspreid. Daarin wordt de actuele coronasituatie op Curaçao “zeer ernstig” genoemd. Nederlandse ingezetenen worden erop gewezen dat vanwege de explosieve stijging van het aantal besmettingen medische zorg niet langer gegarandeerd is.

Hulp

Nederland stuurt vandaag 30.000 extra vaccins naar Curaçao en Aruba. Bonaire heeft beademingsapparatuur afgestaan en op Aruba is de reguliere zorg afgeschaald om ruimte vrij te maken voor coronapatiënten van het buureiland. Het Curaçao Medical Center zoekt zowel lokaal als in Nederland vrijwilligers met een medische achtergrond. Nederland probeert via internationale uitzendbureaus extra zorgpersoneel te recruteren.

Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) heeft gisteren haar oproep aan het kabinet herhaald om het marineschip Karel Doorman – dat verpleegunits aan boord heeft – naar Curaçao te dirigeren, zoals dat een jaar geleden ook is gedaan toen de  zorg op Sint Maarten het niet meer aan kon.

Hotels

KLM en TUI vliegen meerdere keren per week naar Curaçao, naar eigen zeggen uitsluitend ten behoeve van passagiers die een dringende reden hebben om naar het eiland te reizen. Hoewel de Curaçaose regering de eerder afgekondigde lockdown steeds verder aanscherpt, zijn de hotels gewoon open.

Wie van de ABC-eilanden naar Nederland terugkeert moet bij het inchecken een negatieve testuitslag tonen en bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine gaan.

Update

Reisorganisatie Corendon heeft besloten tot medio mei alle reizen naar Curaçao te annuleren. “We staan via de reisleiding in contact met iedereen die daar zit, om te overleggen wat de mogelijkheden zijn voor terugkeer,” meldt de reisorganisatie waarvan op dit moment tussen de 10 en 20 klanten op Curaçao verblijven.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.