Defensie helpt bij plaatsing KNMI-meetstation op Saba

Saba – Het KNMI gaat nieuwe seismische meetapparatuur installeren op het afgelegen noordelijke deel van Saba om Mount Scenery te monitoren. Een team van het KNMI arriveert morgen op het eiland. Dat krijgt van 5 tot en met 14 april assistentie van Nederlandse, op Sint Maarten gestationeerde militairen.

Het eilandbestuur heeft de steun van Defensie gevraagd voor het transport van 1.600 kg materiaal dat nodig is voor de bouw van het nieuwe Global Navigation Satellite System (GNSS) annex seismisch meetstation van het KNMI om vanaf de noordkust mogelijke vulkaangerelateerde activiteiten te registreren.

Vanwege de moeilijke toegankelijkheid van het terrein kunnen de materialen alleen te voet over de North Coast Trail naar de bouwlocatie worden gebracht. Om die reden is ook gekozen voor een stand alone-opstelling. Het systeem wordt gevoed via zonnepanelen en meetgegevens worden per satelliet naar het KNMI verzonden.

Om het risico van import van Covid-19 op het al maanden coronavrije Saba te beperken mogen de KNMI-medewerkers en de militairen zich alleen buiten hun toegewezen quarantainelocatie begeven om hun werk uit te voeren. Ze mengen zich niet onder de lokale bevolking, bezoeken geen openbare ruimtes en houden zich aan alle COVID-19-veiligheidsmaatregelen, zo is afgesproken.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.