Curaçao voelt zich compleet overvallen door Britse variant

Door Oscar van Dam/Caribisch Netwerk

Willemstad – ‘‘Het is echt heel erg. We maken ons allemaal zorgen.’’ Dat zegt een verpleger in het Curaçao Medical Center met een indringende blik.

Het is kort na de persconferentie van de Curaçaose regering van woensdagmiddag waarin minister-president Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth hebben aangegeven dat ‘het ziekenhuis vol zit’.

Personeel

Er is geen ruimte op de intensive care en ook de gewone bedden liggen vol met coronapatiënten. Medewerkers laten anoniem weten dat ze nooit hadden gedacht dat het zo ver zou komen. Tegelijk vragen ze zich af waarom niet eerder, en harder, om hulp is gevraagd. De afgelopen weken kwam er al met Nederlandse hulp nieuw personeel bij via Amerikaanse medische uitzendbureaus. Nu doet Rhuggenaath een dringend beroep op Nederland om te helpen met het sturen van gekwalificeerd personeel.

Vooral mensen die kunnen werken op de intensive care en met de beademingsapparaten voor de coronapatiënten zijn nodig. Het antwoord op de vraag waarom niet eerder de noodklok is geluid, werd door de overheid dan al gegeven. Curaçao is namelijk overvallen door de snelheid van het aantal coronabesmettingen. Dat is een direct gevolg van de Britse variant, die de boel ‘overspoeld heeft’, zoals Gerstenbluth zegt.

Scenario’s

De meest negatieve scenario’s voor wat betreft de verspreiding zijn door deze variant bewaarheid geworden. Op 17 maart waren er 142 nieuwe gevallen en in totaal 611 actieve besmettingen, een week later op 24 maart ging het om 250 nieuwe gevallen en waren er al 1.445 actieve besmettingen, op 31 maart kwamen er 506 nieuwe besmettingen bij en ging het om 3.102 actieve besmettingen. Een snelle verhoging, waarbij sinds 17 maart ook dertien doden zijn gevallen (van 22 naar 35).

Veel mensen op de ic, en ook onder de doden, zijn relatief jong. Gerstenbluth: “Het is niet langer je 92-jarige oudtante die al meerdere klachten had en uiteindelijk aan corona overlijdt. Het is erg dat zij overlijdt natuurlijk. Maar mensen van 30 of 40 jaar in de bloei van hun leven…. dat maakt de situatie nog erger”, zo stelt de epidemioloog, die daarbij moeite had om zijn woede en verdriet over de situatie te bedwingen.

Vaccineren

Hij doet een oproep aan de mensen om zich te laten vaccineren en verder zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook tijdens het Paasweekend. Op het eiland kan iedereen boven de achttien jaar zich per 5 april registreren voor een vaccinatie. De verpleger in het ziekenhuis, die anoniem wil blijven, hoopt dat zoveel mogelijk mensen dat ook gaan doen. ‘‘Zodat de enorme druk die we nu in het ziekenhuis voelen weer afneemt.’’

De avondklok is vervroegd en gaat vanaf vrijdag in om 7 uur ’s avonds, in plaats van negen uur.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.