Aruba door met Coho-proces, Curaçao maakt pas op de plaats

Den Haag – De val van het kabinet Wever-Croes op Aruba staat de voortgang van het overleg over Nederlandse steun en hervormingen niet in de weg. Dat schrijft staatssecretaris Knops (BZK) vandaag aan de Tweede Kamer.

Uit de brief blijkt voorts dat het ‘Coho-proces’ op Curaçao in afwachting van het aantreden van een nieuw kabinet is stilgevallen. Dat laatste geldt ook voor Sint Maarten: daar is sprake van een patstelling.

Aruba

Knops en minister-president Wever-Croes hebben maandag de uitvoeringsagenda voor het tweede kwartaal van 2021 vastgesteld en ondertekend. Hoewel de Arubaanse regering een dag later ten val kwam, heeft dit geen gevolgen voor de in deze uitvoeringsagenda vastgelegde afspraken, benadrukt Knops: “Minister-president Wever-Croes heeft aangegeven dat lopende afspraken met Nederland gewoon doorgaan.”

Curaçao

Hoewel het tweede kwartaal is aangebroken, is de uitvoeringsagenda van Curaçao nog niet ondertekend. “Na de verkiezingen van 19 maart zijn in Curaçao nieuwe politieke verhoudingen ontstaan. De inkomende coalitie van MFK en PNP heeft de regering van Curaçao gevraagd geen onomkeerbare stappen te zetten rond de afspraken met Nederland. Ook is aangegeven dat zij enige tijd nodig heeft om alle relevante stukken te bestuderen”, verklaart Knops de vertraging.

“Gelet op deze wens is de regering van Curaçao van mening dat het onverstandig is de uitvoeringsagenda nu te tekenen. De Nederlandse regering hoopt dat dit binnenkort wel mogelijk zal zijn, zodat de samenwerking verder vorm kan krijgen in het belang van de inwoners van Curaçao.”

Sint Maarten

Ook de uitvoeringsagenda van Sint Maarten is nog niet ondertekend. Knops onthult in zijn brief aan de Kamer dat minister-president Silveria Jacobs weigert te tekenen zolang Nederland geen nieuwe liquiditeitssteun (39 miljoen gulden) overmaakt.

Nederland heeft die steun bevroren omdat er twijfels bestaan of het in december gesloten ‘Coho-akkoord’ nog wel de steun heeft van de Staten. Een meerderheid keert zich in de bij de VN tegen Nederland ingediende aanklacht tegen de aan verdere financiële steun verbonden voorwaarden. “Het wachten is op verheldering over het standpunt van de Staten van Sint Maarten”, aldus Knops.

Lees hier de ondertekende uitvoeringsagenda van Aruba

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.