Tweede Kamer steekt stokje voor oprichting Bonaire Brandstof Terminals BV

Den Haag – De oprichting van Bonaire Brandstof Terminals BV wordt uitgesteld. Minister van Economische Zaken en Klimaat wilde de vennootschap op 6 april formeel oprichten, maar de Tweede Kamer heeft hem vandaag teruggefloten.

Op verzoek van het Kamerlid Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) heeft de Tweede Kamercommissie EZK besloten de bewindsman te verzoeken geen onomkeerbare stappen te nemen. Het verzoek kreeg steun van de regeringsfracties D66, CDA en ChristenUnie alsmede GroenLinks, SP, PvdA en 50PLUS. De overige fracties hebben niet gereageerd.

Afblazen

Van Raan vindt dat Van ’t Wout een aantal cruciale vragen van de commissie niet heeft beantwoord. Zelf meende de bewindsman dat dat wel het geval was en kondigde aan dat hij aan zijn informatieplicht jegens de Kamer had voldoen en dus zou overgaan tot oprichting van BBT BV. Nu de Kamercommissie op de rem trapt, zal hij de voor 6 april geplande oprichtingsformaliteiten moeten afblazen.

De commissie bespreekt de kwestie op 13 april in een zogeheten procedurevergadering. Van Raan zal dan het voorstel doen een extra schriftelijk overleg met Van ’t Wout in te lassen. De PvdD is om milieuredenen radicaal tegen het kabinetsbesluit twee nieuwe olieopslagstations te bouwen op Bonaire. Deze dienen ter vervanging van de noodvoorzieningen die zijn getroffen nadat de Inspectie Leefomgeving en Transport de bestaande voorzieningen onveilig verklaarde.

Vergunning

Van ’t Wout schreef de Kamer eerder deze maand dat langer wachten met de oprichting van Bonaire Brandstof Terminals BV het risico met zich meebrengt dat Bonaire in de loop van het jaar zonder brandstof komt te zitten. Hij vreest namelijk dat de ILT de vergunningen voor de noodvoorzieningen niet verlengt als er geen uitzicht is op een structureel veilig oplossing.

Lees hier ‘Zonder Bonaire Brandstof Terminals BV komt eiland volledig tot stilstand’

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.