Kamer ziet 40 jaar kennis van koninkrijksrelaties vertrekken

Den Haag – De Tweede Kamer heeft vandaag afscheid genomen van 69 parlementariërs onder wie 6 leden van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties: de ‘oudgedienden’ Ronald van Raak (SP) en André Bosman (VVD) en Antje Diertens (D66), Nevin Özütok (GroenLinks), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Chris van Dam (CDA) die na één termijn alweer het veld moeten ruimen. Daarmee verliest de Kamer in één klap ruim 40 jaar aan kennis en ervaring op het gebied van de koninkrijksrelaties.

Alle vertrekkers werden persoonlijk toegesproken door Kamervoorzitter Khadija Arib. Ze roemde de eerlijkheid en onverstoorbaarheid van Bosman: “Met Ronald van Raak vormde u een hecht duo in de strijd tegen corruptie van bepaalde politici in de Cariben. Zelfverrijking ten koste van de arme bevolking moest worden bestreden. Het staat ook volkomen haaks op uw levensovertuiging. Je bent niet op de aarde om maar wat aan te rotzooien, zei u in een interview. Recent nog verdedigde u in de Kamer daarom strenge voorwaarden aan de steun aan de eilanden vanwege corona.”

Eigen wijze

Tegen Van Raak: U hebt het ambt op geheel eigen wijze ingevuld: als filosoof en activist, als denker en doener. U was een befaamd woordvoerder Koninkrijksrelaties: altijd kritisch en vasthoudend. Daarmee vormde u — dat heb ik ook tegen de heer Bosman gezegd — een bijzonder duo met de heer Bosman van de VVD, maar wel altijd met de drijfveer om het dagelijkse leven voor gewone mensen in het hele Koninkrijk beter te maken.

Tegen Diertens: “U blijft een leven lang leren, zei u ooit. Dat bleek ook in de debatten over het Caribisch deel van het Koninkrijk, die u voerde als woordvoerder Koninkrijksrelaties. U sprak altijd een paar woorden Papiaments; ik zag op Twitter de lesboeken voorbijkomen. Het laat zien dat u het belangrijk vindt om zich te verdiepen in de ander, om letterlijk dezelfde taal te spreken.”

Valkuil

Vanwege zijn lange staat van dienst kreeg Van Raak het laatste woord: “Als ik iets van een wijsheid wil meegeven: probeer, zeker jullie, blijvende Kamerleden, aan de nieuwe Kamerleden mee te geven dat je je persoon en je ambt niet moet vereenzelvigen. Dat is een grote valkuil. Dat zijn misschien wat zware woorden, maar dat je de positie van de Kamer, de eer van het ambt, hoog te houden hebt, ook dat hoort bij je functie; ook dat hoort bij de zetel die jij nu te leen hebt gekregen. En ik weet, alle mensen die afscheid nemen, die zeggen: o, leuk, ik zal het niet missen. Nou, ik weet het zeker: ik ga het morgen al missen.”

De foto’s, gemaakt door Jeroen van der Meyde, zijn beschikbaar gesteld door de Tweede Kamer

André Bosman neemt de versierselen behorend bij zijn Koninklijke onderscheiding in ontvangst.
Ronald van Raak heeft reden tot lachen: hij is benoemd tot hoogleraar aan de Erasmus Universiteit.
Applaus voor Antje Diertens.
Nevin Özütok kreeg complimenten voor haar inzet voor gelijkheid.
Ook voor Stieneke van der Graaf is het na één termijn voorbij.
Chris van Dam had graag door gewild, maar werd door zijn partij op een onverkiesbare plaats gezet.
Kamervoorzitter Khadija Arib sprak alle vertrekkers persoonlijk toe.
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.