Sylvana Simons (BIJ1) : Bevriezen steun aan Sint Maarten is “koloniaal”

Den Haag – “Koloniaal”, zo noemt Sylvana Simons (BIJ1) het besluit van Den Haag om de coronasteun aan Sint Maarten te bevriezen nadat de Statenfracties van de regeringscoalitie in een aanklacht bij de Verenigde Naties tegen Nederland de aan de hulp verbonden voorwaarden als o.a. racistisch en een schending van mensenrechten hebben omschreven.

Staatssecretaris Knops (BZK) had zowel de regering in Philipsburg als de Staten gevraagd om voor 18 maart schriftelijk te bevestigen nog altijd achter het akkoord te staan. Premier Jacobs deed dat. Pas op 24 maart volgde een reactie van Statenvoorzitter Brison, maar die was voor de bewindsman niet overtuigend genoed. Vrijdag besloot de Rijksministerraad de 39 miljoen gulden die Sint Maarten aan liquiditeitssteun nodig heeft om de komende periode aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen voorlopig niet over te maken.

“Een koloniale reactie op een klacht over koloniaal gedrag. Niet toevallig temidden van het maatschappelijk debat op het eiland rondom dekolonisatie. Ik kijk uit naar de commissie Koninkrijksrelaties”, twitterde Simons. Ze kreeg onmiddellijk weerwoord van een inwoner van Sint Maarten die er op wees de het een kleine groep politici om geld en macht gaat. “Daarvan ben ik op de hoogte. It’s complicated. Maar Nederland dient zich sowieso netjes te gedragen”, reageerde Simons op haar beurt.

Lees hier Nederland bevriest financiële steun aan Sint Maarten

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.