Europarlementariër Rafaela bindt strijd aan met afzenders haatmails

Waarschuwing: Dit bericht bevat schokkend taalgebruik

Brussel – Europarlementariër Samira Rafaela (D66) bindt de strijd aan met het groeiend leger anoniemen dat met haatmails op Twitter en Facebook andersdenkenden het leven zuur probeert te maken.

Rafaela las zaterdagavond in een uitzending van RTL Nieuws enkele voorbeelden voor van haatmails die zij zoal ontvangt. Daarbij wordt soms aan haar Caribische roots gerefereerd (“She is just a monkey from the Caribbean”), maar wordt ze onder meer ook uitgemaakt voor “Moslimkut”, “Nazi kankerhoer” en “Vies gelovig schijtvolk”. Rafaela is lang niet de enige die ongevraagd kwetsende tot ronduit racistische reacties krijgt

Niet normaal

“Het is heel moeilijk mee te maken uitgescholden te worden, omdat mensen iets vinden van je kleur. Elke keer als ik zo’n reactie krijg, denk ik: daar gaan we weer. Maar we moeten dat niet normaal vinden”, aldus Rafaela, die daarom in het Europees Parlement pleit voor wetgeving om het makkelijker te maken de afzenders van haat-, racistische en dreigmails op te sporen.

“Ik weet hoe het voelt, wat de impact is. Het tast je zelfvertrouwen aan, je zelfbeeld. In mijn situatie verandert het mijn gedrag niet, ik blijf staan waarvoor ik sta.” De politica is zich bewust dat ze door haar optreden in de reportage een nieuwe lading haatmails over zich heen krijgt: “Je kunt er de klok op gelijk zetten.”

Politie

De politie treedt nauwelijks op tegen afzenders van haatmails. Rafaela hoopt daarom exploitanten van social mediaplatforms en providers te bewegen mee te werken aan het indammen van deze praktijken. Zij krijgt steun uit de Tweede Kamer,

Kijk hier de uitzending van RTL Nieuws terug

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.