Aruba wil geen lockdown om toeristen niet af te schrikken

Door Sharina Henriquez/Caribisch Netwerk

Oranjestad – Ondanks de sterke stijging van het aantal coronagevallen wil Aruba een lockdown vermijden zoals die er wel op de buureilanden Curaçao en Bonaire en ook in Nederland. Vooral het sluiten van grenzen wil het eiland al helemaal niet en nieuwe, extra maatregelen moeten vooral niet het voorzichtige herstel van het toerisme in de weg staan.

“De nieuwe stijging komt niet goed uit, net op het moment dat we een situatie hebben waarbij het weer beter gaat met het toerisme”, zegt minister Dangui Oduber, verantwoordelijkheid voor gezondheid en toerisme. “De laatste raming voor maart laat zien dat we meer dan 43.000 toeristen binnen gaan krijgen. En voor het komende tweede kwartaal zal er een toename van vliegstoelen zijn die hoger is dan in 2019.”

Ziekenhuis

Maar Aruba ontkomt met inmiddels meer dan 650 actieve gevallen er niet aan om extra maatregelen te nemen. Het ziekenhuis heeft nog nooit zo vol gelegen sinds corona een jaar geleden op het eiland kwam. Het Horacio Oduber Hospitaal trok deze week aan de bel; er zijn nog maar een paar plekken vrij op de intensive care. En dit keer niet vanwege tekort aan beademingsapparatuur, maar aan personeel. Van de 18 ic-bedden heeft het ziekenhuis dit aantal inmiddels weten op te rekken naar 22. Maar met 43 coronapatiënten opgenomen, van wie 13 op de intensive care, is het ziekenhuis voorlopig niet uit de gevarenzone.

De extra maatregelen komen daarom bovenop die de regering al afgelopen week nam, zoals het verbod op alcoholconsumptie op straat en bij elkaar op bezoek gaan. Vanaf vandaag wordt de avondklok weer 2 uur langer (vanaf 22.00 uur); moeten de scholen drie weken dicht ingaande 29 maart en mag er voor het tweede jaar op rij niet gekampeerd worden. Dit laatste is een populaire traditie bij de bevolking in de paasvakantie.

Uit eten

Toch wil de Arubaanse regering – in tegenstelling tot Curaçao en Bonaire – het toerisme niet belemmeren met de nieuwe beperkingen. Daarom blijft de horeca open, alleen met een vroegere sluitingstijd van 23.00 naar 21.00 uur. De regels voor uit eten worden bovendien soepeler: in plaats van maximaal twee mogen er weer vier aan een tafel en worden kinderen tot 12 niet meegeteld. Bovendien hoeven de eters niet uit hetzelfde huishouden te komen.

Hoofd van dienst besmettelijke ziekten Sharline Koolman legt uit waarom deze maatregel is versoepeld terwijl ze tegelijk vertelt dat restaurants in de top drie staan van besmettingshaarden op het eiland: “Het gaat eigenlijk om de bars die ook een restaurantvergunning hebben en waar elke keer een toeloop van mensen is. Het probleem is dus niet daar waar je met zijn vieren netjes aan een tafel gaat zitten eten en dan weer weggaat. Daarom hebben we dat weer versoepeld.”

De laatste cijfers

In de top drie besmettingshaarden staan verder kerken en sportgelegenheden (gyms). Deze laatste moeten ook voor twee weken dicht. De helft van de nieuwe gevallen komt door de veel besmettelijkere Britse coronavariant. Ook lopen mensen langer (3 tot 5 dagen) rond met symptomen zonder dit te melden of vertellen helemaal niet dat ze  besmet zijn, zegt Koolman. Van een derde van de gevallen kan de overheid de besmettingsbron helemaal niet achterhalen.

Curaçao heeft Aruba inmiddels ingehaald met het record aantal actieve besmettingen (boven de 2.000). Maar Aruba heeft nog altijd het record aantal coronadoden van 82. Op Curaçao zijn tot nu toe 28 mensen overleden, op Sint Maarten 27 en op Bonaire ligt het aantal coronadoden op 10.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.