Friese Hogeschool helpt Saba en Sint Eustatius bij herstel zee-egelpopulatie

Leeuwarden – De Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) in Leeuwarden gaat Saba en Sint Eustatius helpen bij het herstel van de populatie zee-egels die door ziekte grotendeels is verdwenen. De aanwezigheid van zee-egels is van belang voor het gezond houden van de koraalriffen rond de eilanden.

Onderzoekers en studenten van de opleiding Kust- en Zeemanagement zijn er in het marinelab van de Friese hogeschool in geslaagd de zee-egelsoort Diadema Antillarum te kweken. Deze was de belangrijkste grazer op de Caribische koraalriffen totdat in 1983 meer dan 95% gedood werd door een onbekende ziekte. Bijna 40 jaar na de massale sterfte is de populatie nog steeds niet hersteld en zijn algen de dominante groep op het koraalrif geworden.

Niet succesvol

De afgelopen veertig jaar hebben vele onderzoekers pogingen gedaan de Diadema te kweken in gevangenschap, maar ze waren niet heel erg succesvol. De kweek blijkt erg lastig te zijn. Larven van deze soort zee-egels zweven de eerste vijftig dagen van hun leven met de zeestroming mee en stellen hoge eisen aan de waterkwaliteit en het voer.

HVHL in Leeuwarden zoekt sinds 2019 binnen het RAAK PRO Diadema-project samen met partners naar mogelijkheden om herstel van de soort in de wateren rond Saba en Sint Eustatius mogelijk te maken. Vorig jaar is het de studenten en onderzoekers gelukt een methode te ontwikkelen voor een stabiele en constante kweek van jonge Diadema.

Vervoer

Daarmee is het probleem nog niet opgelost, want het is lastig de nieuwe generatie zee-egels vanwege hun kwetsbaarheid op grote schaal naar Saba en Eustatius te vervoeren. Bovendien is het importeren vergunningstechnisch complex. De eerste groep met opgekweekte jonge dieren is daarom ondergebracht in het levend koraalaquarium van Diergaarde Blijdorp te Rotterdam.

De volgende stap is de Diadema Antillarum op Saba zelf te kweken zodat ze daar uitgezet kunnen worden om de lokale populatie te versterken en zo het koraalrif te helpen herstellen. Onderzoeker Tom Wijers vertrekt in mei naar Saba om met de in Leeuwarden opgedane kennis een lokaal kweekprogramma op te zetten.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.