Veel restaurants op Curaçao sluiten de deuren tijdens lockdown

Door Kim Hendriksen/Caribisch Netwerk

Willemstad – De meeste terrassen van de restaurants zitten op de vooravond van de nieuwe strenge lockdown op Curaçao bomvol. Veel mensen grijpen de laatste mogelijkheid om uit eten te kunnen met beide handen aan.

“We genieten er nog maar even van. Want we weten niet wanneer de eerstvolgende keer zal zijn dat we weer uit eten kunnen”, vertelt een stel dat op het Pietermaai aan het dineren is. Ondertussen maken veel mensen die werken in de restaurants zich op voor opnieuw een periode van onzekerheid.

Niet rendabel

Het is een jaar geleden dat Curaçao voor het eerst in een lockdown ging. Op 30 maart om precies te zijn. Shelter in place, heette de maatregel toen nog, maar het kwam op hetzelfde neer. Alle winkels en horeca worden zoveel mogelijk gesloten en het advies is zoveel mogelijk thuisblijven.

Mochten de restaurants vorig jaar nog openblijven voor take out, deze keer mogen zij alleen bezorgen. En dat is voor de meeste restaurants niet rendabel. Dat betekent dat veel restaurants dichtgaan en dat het personeel de komende weken geen werk heeft.

“Ik maak mij zorgen hoe ik de komende tijd financieel door ga komen”, vertelt een jong meisje dat in de bediening werkt in de stad. “Mijn vriend is zijn baan al eerder kwijtgeraakt door de coronacrisis. Nu ik ook door de lockdown niet kan werken, weet ik niet hoe wij het de komende tijd gaan redden. Ik hoop dan ook dat het niet langer dan twee weken gaat duren.”

Meedenken

De Curaçao Restaurant Association (CRA) maakt zich eveneens zorgen over de nieuwe maatregelen. Volgens CRA zijn de reserves bij veel restaurants inmiddels op en biedt alleen bezorgen geen uitkomst in deze situatie door de hoge kosten. “Deze maatregelen zijn natuurlijk voor iedereen vervelend”, vertelt zakelijk directeur Egon Sybrandy. “Wij begrijpen dat er maatregelen moeten komen, maar waar het misgaat is dat de restaurants alleen delivery mogen doen. Dat is voor een aantal restaurants een oplossing maar voor veel niet.”

De zakelijk directeur betreurt het dat de overheid steeds pas na het aankondigen van de maatregelen met de sector om tafel gaat. “Het is niet dat ze niet willen luisteren naar onze aanbevelingen, maar het zou veel constructiever zijn als ze de sector vooraf laten meedenken over de te nemen maatregelen. Zo zouden veel restaurants wel open kunnen blijven als ze aan take out mogen doen, waardoor ze toch een deel van hun inkomen behouden en hun personeel kunnen laten werken.

Sybrandy voegt daaraan toe: “Het is toch raar dat je wel met z’n allen in de supermarkt mag gaan winkelen, maar je mag geen zakje eten aannemen bij een restaurant.”

Reisadvies

Ondertussen heeft Nederland na het invoeren van de lockdown op het eiland het reisadvies aangepast. Reizigers van Curaçao naar Nederland moeten bij aankomst in Nederland in thuisquarantaine. Naast de thuisquarantaine geldt bovendien vanaf 27 maart om 00:01 uur (Nederlandse tijd) een testverplichting. Op dit moment verblijven er volgens de Curaçao Tourist Board tussen de 4.500 en 5.000 toeristen op het eiland.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.