Hoge Raad bevestigt veroordeling Sint Maartense politicus

Den Haag/Philipsburg – De Hoge Raad heeft het beroep in cassatie van de Sint Maartense politicus Chanel Brownbill verworpen. Dat betekent dat de veroordeling van het voormalige Statenlid tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar plus een werkstraf van 240 uur definitief is.

Brownbill werd vorig jaar maart door het Gemeenschappelijk Hof in Willemstad schuldig bevonden aan belastingontduiking. Gedurende zeven jaar deed hij opzettelijk niet binnen gestelde termijn aangifte van inkomstenbelasting en belasting op bedrijfsomzetten.

Het Hof rekende het Brownbill zwaar aan dat hij als volksvertegenwoordiger “een fors inkomen uit de gemeenschapskas ontving en anderzijds zich er niets aan gelegen heeft laten liggen om de maatschappij en diezelfde gemeenschapskas fors te benadelen voor naar schatting 890.000 gulden. De verdachte heeft daarmee zijn eigen financiële voordeel boven het algemeen belang en daarmee de samenleving van Sint Maarten gesteld.”

De rechters verweten de politicus dat hij geen enkel inzicht heeft gegeven in zijn handelen en ook geen spijt heeft betoond. Met het arrest van de Hoge Raad schaart Brownbill zich in een lange rij van veroordeelde of nog te vervolgen politici op Sint Maarten. In januari bevestigde de Hoge Raad de veroordeling van oud-minister Maria Buncamper. In februari gaf het Hof van Beroep het OM groen licht om haar echtgenoot en huidig Statenlid Claudius Buncamper te vervolgen wegens het als ambtenaar aannemen van steekpenningen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.