RIVM: Tekort aan zorgpersoneel op ABC-eilanden

Den Haag – Het RIVM maakt er in zijn weekoverzicht van de ontwikkelingen ten aan van corona in de Caribische delen van het Koninkrijk melding van dat er op Aruba, Curaçao en Bonaire sprake is van een tekort aan medisch personeel. Op de laatste twee eilanden is de reguliere zorg afgeschaald. Zorgpersoneel uit Sint Maarten springt bij op de benedenwindse eilanden. Gisteren maakte minister De Jonge (VWS) bekend dat via een internationaal uitzendbureau verpleegkundigen naar de eilanden te sturen.

Het aantal nieuwe meldingen van voor SARS-CoV-2 positieve geteste personen blijft stijgen op Curaçao, Aruba en Bonaire. Sinds 16 maart zijn er 1.615 nieuwe meldingen van voor SARS-CoV-2 positieve geteste personen gedaan: 379 op Aruba, 413 op Bonaire, 903 op Curaçao en 19 op St Maarten.

Aruba

Surveillance naar circulatie van SARS-COV-2 varianten op Aruba toont tot dusverre 114 cases van de VOC 202012/1.1.7 (Britse) variant, 3 cases van de Braziliaanse P.1 variant, 2 cases van de VOC B.1.351 (Zuid-Afrikaanse) variant en 8 cases van de VOI B.1.429/B.1.427 (veel voorkomend in Californië). De incidentie is gestegen naar 299 besmettingen per 100.000 inwoners en het aantal actieve infecties is gestegen naar 426, waarvan 57 onder toeristen.

Ook op Bonaire en Curaçao is een verhoogde circulatie van varianten zichtbaar, welke zeer waarschijnlijk de drijvende kracht zijn achter de zeer sterke stijging in het aantal nieuwe meldingen.

Bonaire

Op Bonaire zijn tot dusverre 35 cases van de VOC 202012/B.1.1.7 (Britse) variant gedetecteerd. De proportie VOC B.1.1.7 is gestegen naar 87,5%. Sinds vorige week is het aantal actieve infecties gestegen naar 464. De incidentie is op Bonaire gestegen naar 1434 besmettingen per 100.000 inwoners. Per 18 maart geldt er een lockdown om transmissie te reduceren. Het reisadvies naar Bonaire is per 17 maart aangescherpt naar code oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Curaçao

Surveillance naar de circulatie van varianten op Curaçao toont 70 cases van de VOC B.1.1.7 variant welke in de monsters van 24 februari tot 1 maart een proportie van 78,6% vertegenwoordigden, duidend op een sterke stijging. De incidentie is gestegen naar 491 besmettingen per 100.000 inwoners. Op Curaçao geldt per 24 maart voor ten minste 2 weken een lockdown.

Op de benedenwindse eilanden neemt de COVID-gerelateerde sterfte toe. Sinds vorige week rapporteerden zowel Bonaire als Aruba 3 nieuwe COVID-gerelateerd overlijdens. Curaçao meldde sinds vorige week 2 nieuwe overlijdens. Sinds het begin van de epidemie overleden er op Bonaire 9, op Curaçao 24, op St Maarten 27 en op Aruba 82 personen aan of met COVID-19.

Ziekenhuizen

Op de benedenwindse eilanden stijgt het aantal COVID-gerelateerde ziekenhuisopnames sterk. Opgenomen patiënten worden, vergeleken met de eerste golf, sneller overgeplaatst naar de IC. Op Curaçao zijn er momenteel 16 patiënten opgenomen op de verpleegafdeling en 12 patiënten op de IC. Op Aruba liggen er 36 personen opgenomen, waarvan 12 personen op de IC. Op Bonaire zijn er momenteel 13 patiënten opgenomen op de verpleegafdeling en 3 op de IC. Daarnaast zijn 4 Bonairiaanse patiënten overgevlogen naar Curaçao en 1 patiënt naar Aruba.

De ziekenhuisopnames zorgen voor een hoge druk op de zorgcapaciteit op de drie eilanden en er zijn problemen met de personele capaciteit. Op Bonaire en Curaçao is planbare zorg afgeschaald, op Aruba is de electieve zorg vooralsnog niet afgeschaald. Zorgpersoneel uit St. Maarten is tijdelijk ingezet op de benedenwindse eilanden.

Bovenwinden

Op Sint Maarten blijft het aantal nieuwe meldingen van voor SARS-CoV-2 positieve geteste personen sinds eind januari relatief laag. Op 22 maart registreerde St Maarten 19 actieve besmettingen. De incidentie is gestegen naar 30 besmettingen per 100.000 inwoners in week 11. Surveillance naar circulatie van SARS-COV-2 varianten op Sint Maarten toont tot dusverre geen VOC, maar wel één case van de VOI B.1.429 (veel voorkomend in Californië), één case van de Braziliaanse P.2 variant en twee cases van de B.1.526 variant met E484K mutatie (veel voorkomend in New York).

Op zowel Sint Eustatius als Saba zijn er sinds 28 januari 2021 geen actieve infecties meer.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.