Bonaire ontvangt 9.000 extra vaccins om prikken te versnellen

Kralendijk – Bonaire gaat het vaccinatietempo fors opvoeren. Vanuit Nederland zijn dinsdag met een geplande zending van 2.340 nog eens ruim 9.000 extra doses meegestuurd. Aanleiding is de snelle stijging van het aantal coronagevallen waardoor het lokale ziekenhuis tegen zijn grenzen is aangelopen en patiënten naar Curaçao zijn overgebracht, maar ook daar is de IC-afdeling vol.

Voor staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en vaccinatiegezant dr. Marc Sprenger (voormalig DG RIVM) is de grote druk op de zorg op Bonaire reden om in te stemmen met het verzoek van gezaghebber Edison Rijna en gedeputeerde Nina den Heyer medewerking te verlenen aan een wijziging van het vaccinatiebeleid op het eiland.

Met de extra vaccins kan Bonaire donderdag starten met het aanbieden van vaccinatie aan alle volwassenen, te beginnen bij risicogroepen en mensen in vitale beroepen, zoals medewerkers van de brandweer, Koninklijke Marechaussee, handhaving en politie. Vanaf maandag kan iedereen in de leeftijd van 18 tot en met 59 jaar zich registreren voor een afspraak. Mensen tussen de 50 en 60 jaar worden als eerste ingepland. Van de 60-plussers en het zorgpersoneel (totaal 5.000) heeft inmiddels ongeveer 65% hun eerste prik gehad.

Het aantal prikdagen per week gaat van vijf naar zes. Daarnaast worden er extra priklijnen ingezet waardoor er per dag minimaal 500 mensen gevaccineerd kunnen worden, meer dan een verdubbeling van het huidige aantal. Tot en met gisteren hadden 3.172 mensen op Bonaire hun eerste prik gekregen en 460 hun tweede.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.