Nederlands bedrijf schiet Bonaire te hulp met coronatesten

Kralendijk – Het Nederlandse bedrijf Hestia CSC uit Losser is Bonaire te hulp geschoten met de spoedlevering van apparatuur om coronatesten te analyseren. Daartoe is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de overheidsorganisatie BonLab.

Vrijdag jl. zijn 4 testapparaten vanuit Nederland op Bonaire aangekomen. Deze zijn reeds zaterdag ingezet. Zen hebben gezamenlijk een capaciteit van 288 testen per etmaal. Een 5e apparaat is in bestelling. Het betreft een grotere versie, geschikt voor de verwerking van nog eens maximaal 380 testen per dag.

Laborant

Met de apparatuur is ook een laborant uit Nederland gekomen die de medewerkers van BonLab inmiddels heeft getraind in het correct bedienen van de apparaten. Het gaat om zogeheten NAAT-testen, een snelle versie van de bekende PCR-testen met een uitslag binnen een half uur. Het is daardoor niet langer nodig testen voor analyse naar Curaçao te sturen, een tijdrovende omweg.

De uitbreiding van de testcapaciteit wordt ook benut voor bezoekers van het eiland voor wie bij terugkeer naar het land van herkomst een testplicht geldt, zoals in Nederland met ingang van 20 maart. Gedeputeerde Hennyson Thielman: “Naast het belang van de volksgezondheid is deze stap ook belangrijk voor toerisme. Beide belangen zijn gebaat met de uitbreiding van de testcapaciteit zolang we nog niet de optimale vaccinatiegraad hebben bereikt.”

Koploper

Bonaire telt 424 actieve casussen en is daarmee naar inwonertal gemeten koploper in het Koninkrijk. Gezaghebber Edison Rijna: “Heel veel testen met een snelle uitslag is de meest effectieve manier om de huidige uitbraak onder de bevolking onder controle te krijgen.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.