MFK de grote winnaar verkiezingen Curaçao

Willemstad – Zo duidelijk als de uitslag van de Statenverkiezingen op Curaçao, zo onzeker zijn de tijden die het eiland tegemoet gaat. De enorme overwinning van de MFK is de opmaat naar nieuwe spanning in de relatie met Den Haag.

De MFK ging met bijna 28% van de stemmen van 5 naar 9 zetels. De regeringspartijen leverden van hun 11 zetels er 5 in. De PAR van minister-president Eugene Rhuggenaath zakt van 6 naar 4, de MAN van 5 naar 2. De PNP (de partij van de nog altijd geliefde voormalig premier Maria Liberia-Peters) maakt met 4 zetels een sterke comeback in de Staten. De nieuwkomers KEM en TPK haalden elk 1 zetel. Kumun, de partij die van Curaçao naar voorbeeld van Bonaire, een gemeente van Nederland wilde maken, blijft buiten de Staten.

Argusogen

De MFK kwam in 2010 als nieuwe partij aan de macht met Gerrit Schotte als eerste minister-president van het net ontstane land Curaçao. Hoewel die inmiddels zijn gevangenisstraf voor corruptie heeft uitgezeten, is hij niet meer actief in de partij. Die wordt thans geleid door oud-politieman Gilmar ‘Pik’ Pisas die in 2017 korte tijd minister-president was en toen reeds uitgeschreven verkiezingen wilde annuleren. Nederland greep in en de daaropvolgende verkiezingen leidden tot de nu afgestrafte coalitie van PAR en MAN.

In Den Haag zal de winst van de MFK met argusogen worden bekeken. De partij heeft weliswaar zijn fel anti-Nederlandse toon gematigd, maar zal het in november gesloten akkoord over de voorwaarden waaronder Nederland de financiële steun voortzet ongetwijfeld ter discussie stellen: het geld is welkom, maar Nederlandse bemoeienis niet.

Bankroet

Staatssecretaris Knops (BZK) heeft er nooit een misverstand over laten bestaan dat er geen ruimte is voor heronderhandelen. Alternatieven heeft Curaçao niet. Het land is door de coronapandemie – waardoor het toerisme is ingestort – in een ongekende economische crisis geraakt en feitelijk bankroet. Met honderden miljoenen aan liquiditeitssteun (en voedselhulp) houdt Nederland het land nog enigszins overeind. Het steunprogramma wordt alleen gecontinueerd als zowel de regering en het parlement bereid blijven aan de Nederlandse voorwaarden (lees: toezicht) te voldoen, heeft Knops herhaaldelijk benadrukt.

Pisas verklaarde de zege van de MFK door er op te wijzen dat het kabinet Rhuggenaath 4 jaar lang niets voor de bevolking heeft gedaan. Met bijna 85.000 uitgebrachte stemmen was de opkomst ondanks de vrees voor corona met 74% hoger dan bij eerdere verkiezingen. De verwachting is dat de MFK snel de PNP zal benaderen om een coalitie te vormen die dan op 13 van de 21 zetels kan steunen.

De verkiezingen werden door een internationaal waarnemersteam van de Organisatie Amerikaanse Staten (OAS) en een delegatie van de Kiesraad Sint Maarten bijgewoond.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.