Staatssecretaris Knops stelt regering en parlement van Sint Maarten ultimatum

Den Haag/Philipsburg – Minister-president Silveria Jacobs heeft staatssecretaris Knops (BZK) per brief bevestigt dat haar kabinet nog altijd volledig achter het in december bereikte akkoord staat over de oprichting van een Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO). Dat gaat de regie voeren over de besteding van Nederlandse leningen en investeringen en toezicht houden op de uitvoering van ingrijpende hervormingen die Sint Maarten door de coronacrisis moeten helpen.

Met haar brief voldoet Jacobs aan de eis van Knops: die had eerder deze week naar aanleiding van de klacht die een meerderheid in de Staten bij de VN tegen Nederland heeft ingediend een verklaring van de Sint Maartense regering geëist dat zij onverkort achter de afspraken met Nederland staat. De bewindsman verlangde uiterlijk 18 maart antwoord, niet alleen van de regering, maar ook van de Staten.

In haar brief wijst Jacobs Knops erop dat de Staten vandaag (vrijdag) bijeenkomen en pas dan een standpunt kunnen innemen over diens eis. Knops laat er in zijn brief geen misverstand over bestaan de financiële hulp aan Sint Maarten te beëindigen als de Staten niet ondubbelzinnig hun steun herbevestigen aan het akkoord. Anders gezegd: zij zullen afstand moeten nemen van hun aanklacht tegen Nederland.

Lees hier de brief van Knops aan Jacobs en hier haar reactie.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.