Wantrouwen op Curaçao tegen vaccineren

Door Kim Hendriksen/Caribisch Netwerk

Willemstad – “Ik laat me niet vaccineren omdat ik niet in de risicogroep val en omdat het virus helemaal niet schadelijk is voor gezonde mensen.” Dat zegt Rujensley Marcelina (30), één van de personen op Curaçao die zich niet zal laten vaccineren.

Om groepsimmuniteit te bereiken op Curaçao moet 85 procent van de bevolking zich laten inenten. Dat stelt epidemioloog Izzy Gerstenbluth. Pas dan kunnen de verschillende maatregelen zoals het dragen van een mondkapje of de avondklok worden afgeschaald. Maar of Curaçao dat percentage gaat halen, is nog maar de vraag.

Veiligheid

Niet iedereen op het eiland staat te springen om zich te laten vaccineren. Er is veel wantrouwen over de veiligheid van het vaccin en de echtheid van het virus. Zo zou Covid-19 helemaal niet dodelijk zijn voor het merendeel van de bevolking, zou het vaccin niet veilig zijn omdat het te snel ontwikkeld is en zouden er te veel bijwerkingen aan zitten.

De overheid zegt er rekening mee te houden dat niet iedereen zich in eerste instantie wil laten vaccineren. “We hebben de bereidwilligheid tot vaccineren van mensen ingedeeld in verschillende groepen. We worden hierin geadviseerd door gedragswetenschappers. Sommige mensen zullen vooraan staan, maar andere mensen hebben wat meer tijd nodig. We houden hiermee rekening in het traject”, aldus Corrine Leysner, woordvoerder van het communicatieteam van de overheid. De overheid is een informatiecampagne gestart om mensen te informeren over de noodzaak van het vaccineren.

Ongedocumenteerden

Een andere groep waardoor het streven van 85 procent niet gehaald zou kunnen worden, is het grote aantal ongedocumenteerden op het eiland. Er is in de media aangekondigd dat ook ongedocumenteerden zich kunnen laten vaccineren, en zij daarbij de garantie krijgen niet te worden opgepakt en uitgezet naar het land van herkomst. Maar de meerderheid van deze groep leeft onder de radar, waardoor ze moeilijk of niet te bereiken zijn.

“Op dit moment hebben honderden ongedocumenteerden zich via ons geregistreerd om een vaccinatie te krijgen, maar dat zijn op dit moment alleen nog de personen die in de risicogroep vallen of zestig jaar en ouder zijn”, zo vertelt een bestuurslid van Salú pa Tur, een stichting die gratis eerstelijnszorg geeft aan ongedocumenteerden en wordt ingezet als coördinator voor de ongedocumenteerden.

Voorlichting

Geschat wordt dat er ongeveer 30.000 ongedocumenteerden op het eiland verblijven. Het merendeel van deze groep is tussen de 18 en 59 jaar. “Er is een social mediacampagne gestart omtrent het vaccineren, maar deze is op dit moment nog gericht aan de groep van zestig jaar en ouder. De campagne moet nog aangepast worden op de jongere groep. Er is op dit moment nog niet mee begonnen omdat de volgende lichting vaccinaties pas in mei beschikbaar zal zijn. Voor ons is het dus ook nog niet bekend hoeveel personen bereidwillig zijn zich te vaccineren”, aldus het bestuurslid.

Meer dan tienduizend mensen zich hebben geregistreerd. Tot nu toe zijn 7210 personen gevaccineerd. 6146 personen zijn boven de 60 jaar. De rest is zorgpersoneel. Afgelopen woensdag zijn er 18.720 vaccinaties aangekomen op het eiland. Hiermee kunnen nog eens 9.360 personen worden gevaccineerd.

Meer besmettingen

Op Curaçao zijn per 15 maart de coronamaatregelen verscherpt als gevolg van de snelle stijging van het aantal besmettingen in de dagen daarvoor. Op 15 maart waren 397 actieve besmettingen geregistreerd, een week eerder waren dat er nog 114.

Als gevolg van de maatregelen geldt de avondklok vanaf 9 uur ‘s avonds, verder wordt onder meer thuiswerken opnieuw gestimuleerd en mogen restaurants niet meer dan 25 personen bedienen. Volgens de overheid is de snelle stijging vooral te wijten aan de verspreiding van de Britse corona variant.

Andere eilanden

Ook op de andere eilanden in het Caribisch deel van het Koninrijk stuit de vaccinatiecampagne op veel wantrouwen en lijkt het halen van een vaccinatiegraad van tenminste 70% een lastige opgave te worden. Uitzondering is Saba: daar heeft 88,6% van de volwassenen zich laten vaccineren.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.