Cariben krijgen weer een ‘eigen’ Tweede Kamerlid: Jorien Wuite

Den Haag – Met de entree van Jorien Wuite in de Tweede Kamer zullen de inwoners van het Caribisch deel van het Koninkrijk zich na jaren eindelijk weer vertegenwoordigd kunnen voelen in de Tweede Kamer. Op basis van de exitpoll is haar 20ste plek op de kandidatenlijst van D66 ruim voldoende om een zetel in de Kamer te bezetten: de democraten lijken uit te komen op 27 zetels.

Nog geen week geleden zag het er nog naar uit dat voormalig gevolmachtigde minister van Sint Maarten Wuite aangewezen zou zijn op voorkeursstemmen. D66 werd toen ingeschat op 14 zetels, maar is vooral dankzij het sterke optreden van lijsttrekker Sigrid Kaag in de verkiezingsdebatten, de tweede partij van Nederland geworden met het grootste aantal zetels in haar bestaan..

Weinig steun

Andere Caribische kandidaten hebben een wonder nodig om in de Kamer komen. Quinsy Gario is de nummer 2 van BIJ1 die in de exitpoll op 1 zetel staat. Voor Isaura Carrilho – 6e op de lijst van DENK – lijkt de Kamer nog veel verder weg met de 3 zetels in de exitpoll.

Heel veel steun van hun ‘eigen’ eilanden hebben de Caribische kandidaten opmerkelijk genoeg niet gekregen. Politici op Bonaire, Sint Eustatius en Saba hebben – ondanks de soms forse kritiek die zij de afgelopen jaren met name over het armoedebeleid op het kabinet hadden – hun achterban opgeroepen op huidig staatssecretaris Raymond Knops (de nummer 5 van het CDA) te stemmen. Veel lijkt dat overigens niet geholpen te hebben, want de christendemocraten zakken van 19 naar 14 zetels volgens de exitpoll.

Afwachten

Voor drie leden van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties is het afwachten. Nevin Özütok (17e op de lijst van een fors verliezend GroenLinks) is volledig afhankelijk van voorkeursstemmen. Dat geldt ook voor Chris van Dam (CDA) die de hem toebedeelde plek in de grijze middenmoot afwees en vanuit de achterhoede (nummer 47) tot de sluiting van de stembureaus intensief campagne voerde. Hij kon daarbij op de steun van partijprominenten rekenen. Zo zegden oud-partijvoorzitter Ruth Peetoom en de oud-ministers Ernst Hirsch Ballin en Wim Deetman publiekelijk toe op Van Dam te stemmen. Op basis van de exitpoll valt Stieneke van der Graaf uit de boot met haar 6e plaats op de lijst van de ChristenUnie.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.