Curaçao gaat ongedocumenteerden verblijfsvergunning geven

Door Oscar van Dam/Caribisch Netwerk

Willemstad – Curaçao geeft ongedocumenteerden de kans om in de komende drie maanden een verblijfsvergunning aan te vragen. Dat maakt justitieminister Quincy Girigorie bekend. De maatregel past in het ‘verantwoordelijke integratiebeleid’ dat de regering volgens hem vorig jaar is gestart. De vergunning wordt gegeven op basis van humanitaire en economische gronden, legt hij uit.

“Laat ik duidelijk zijn: het beleid is niet bedoeld om trago-meisjes of vluchtelingen te belonen met een vergunning. Het moet heel duidelijk zijn dat dit geen generaal pardon is. Het geldt niet voor mensen die gisteren op een illegale manier ons land zijn binnen gekomen of nu in een bootje onze kant opkomen.”

Venezuela

Volgens Girigorie gaat het wél grotendeels om mensen uit Venezuela die sinds de crisis daar, naar Curaçao zijn gevlucht. Maar ook ongedocumenteerden uit landen als Haïti en de Dominicaanse Republiek komen in aanmerking. De minister schat dat er minstens 9.000 illegalen zijn van wie tussen de drie- en vierduizend voldoen aan de vergunningseisen. Volgens mensenrechtenorganisaties is het aantal illegalen op het eiland echter drie keer zo groot.

Het gaat om migranten die zijn binnengekomen op een legale manier, maar daarna een leven hebben opgebouwd zonder verblijfsvergunning, aldus de justitieminister over wie in aanmerking komt. “Ze hebben vaak werk en hun kinderen gaan naar school. Een voorwaarde is wel dat ze niet in aanraking zijn geweest met justitie.”

Inkomsten

Curaçao hoopt hiermee ook extra belastinginkomsten te innen. In 2020 heeft het CMC-ziekenhuis bovendien meer dan zes miljoen gulden uitgegeven voor zorg aan onverzekerde illegalen. Met de tijdelijke vergunning kunnen ze echter legaal werken, een zorgverzekering afsluiten en hun kinderen verder studeren, zo belooft Girigorie.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.