Bonaire: Lockdown en avondklok

Kralendijk – Bonaire gaat vanaf donderdag in lockdown. Ook gaat dan een avondklok in, van 21.00 uur tot 04.00 uur. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna vandaag bekendgemaakt. Aanleiding is de aanhoudend snelle stijging van het aantal besmettingen.

In het afgelopen etmaal was de uitslag van 158 afgenomen testen in 62 gevallen positief waarmee het aantal actieve casussen op 298 is gekomen. Het aantal opgenomen patiënten is opgelopen tot 6; met een verdere stijging in de komende dagen wordt rekening gehouden. Mogelijk dat al op korte termijn een beroep moet worden gedaan op het ziekenhuis van Curaçao.

Alarmerend

Rijna sprak in een live uitgezonden persconferentie van “alarmerende cijfers die ingrijpende maatregelen vereisen.” Nu de effecten van de 12 dagen geleden aangescherpte maatregelen zijn uitgebleven, wordt naar het hoogste risiconiveau 6 opgeschaald. Naast de avondklok komt er een alcoholverbod. Sneks, bars en restaurants mogen geen alcohol verkopen en alcoholgebruik in het openbaar is verboden. Kerken worden verzocht diensten uitsluitend nog digitaal te organiseren. Een mondkapjesplicht, zoals in Europees Nederland wel geldt, wordt niet overwogen

Horeca mag tot 20.00 uur open zijn voor afhaalmaaltijden, mits de afhalers in hun auto blijven. De restaurants en bars in de hotels mogen openblijven, maar uitsluitend voor eigen gasten. Er moet zo veel mogelijk thuis worden gewerkt. Alle niet essentiële winkels blijven dicht. Individueel sporten mag, maar alleen in de buitenlucht. De verkiezingen van morgen gaan door.

‘Met harde hand’

De maatregelen gelden voorlopig voor de komende 2 weken, maar scholen en kinderopvang blijven sowieso tot 12 april dicht. Over de avondklok zei Rijna nog dat deze door de politie met assistentie van de Koninklijke Marechaussee “met harde hand” zal worden gehandhaafd. Alleen wie voor zijn werk noodzakelijk of voor medische zorg tussen 21.00 en 04.00 uur naar buiten moet, wordt dat toegestaan.

De oorzaak van de huidige uitbraak, veruit de grootste sinds het begin van de pandemie, wordt gezocht in de opmars van de Britse variant en het onvoldoende naleven van de regels. Een van de grotere clusters is rechtstreeks te herleiden tot een dansfeest dat twee weken geleden in een horecagelegenheid plaatsvond. Daarnaast zijn er mensen die op bezoek gaan bij een ziek familielid. Rijna deed daarom nogmaals een dringende oproep aan de samenleving zich aan de regels te houden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.