Stembureau op Saba open

Saba – Ook in de bijzondere gemeente Saba zijn vanochtend de eerste stemmen uitgebracht voor de nieuwe Tweede Kamer. Iets meer dan 900 stemgerechtigde Sabanen kunnen vandaag, morgen en woensdag stemmen.

Gezaghebber Jonathan Johnson bezocht het stembureau bij de brandweerkazerne in The Bottom. Daar sprak hij met een groep studenten van de Saba Comprehensive School, de enige middelbare school op het eiland. De gezaghebber legde uit hoe het stemproces werkt, wat het verschil is met de verkiezingen voor de eilandsraad en waarom deze verkiezingen belangrijk zijn, ook al is de Tweede Kamer ver weg. De studenten observeren de verkiezingen als onderdeel van het vak maatschappijleer. Op woensdag gaat ook het tweede stembureau in de Eugenius Johnson Center in Windwardside open.

Unicef-project

“Het is goed dat de studenten met eigen ogen kunnen zien hoe het eraan toe gaat in het stembureau,” zei Johnson. Student Vernisha Robinson: “Voor ons is het een eye opener om te zien hoe verkiezingen werken. De overheid, hier en in Nederland, is onderdeel van onze lessen maatschappijleer. Het is ook interessant om te zien hoe de Nederlandse verkiezingen verschillen met de lokale verkiezingen.”

In het verlengde van het Unicef-project van eind 2020 en de Kinderrechtenweek heeft de lokale begeleider, Gerald Simmons-de Jong, de studenten gevraagd of ze de Tweede Kamerverkiezingen wilden bijwonen. Een aantal nam in deember deel aan het intereilandelijke onlinedebat met Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en staatssecretaris Raymond Knops (CDA).

Andere eilanden

Op Bonaire en Sint Eustatius zijn de stembureaus alleen op woensdag open. Stemgerechtigde inwoners van Curaçao, Aruba en Sint Maarten kunnen hun ‘poststem’ tot en met woensdag inleveren bij de vertegenwoordigingen van Nederland.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.