Niet 1 maar 8 stemadviezen

Wat zal de hoofdredacteur van Dossier Koninkrijksrelaties opgelucht adem hebben gehaald dat Forum voor Democratie niet op de invitatie is ingegaan om mee te werken aan de verkiezingsrubriek De Voorkamer waarin de afgelopen weken de Kamerleden met koninkrijksrelaties in hun portefeuille aan het woord kwamen. De redactie meldde dat FvD wel was uitgenodigd, maar niet had gereageerd, net als de PVV.

Dat een partij waarvan de leider zich geregeld racistisch, discriminerend, seksistisch, antisemitisch en homofoob uitlaat, flirt met nazistisch gedachtegoed, wegrent als hij een koekje van eigen deeg krijgt en synchroon met zijn hartslag leugens verkondigt, is aangeboden zich aan het fatsoenlijke lezerspubliek van deze website te presenteren, is journalistiek correct, maar de uitnodiging zal vast niet van een strik zijn voorzien. Al was de redactie nog wel zo netjes na het uitblijven van een reactie een herinnering te sturen.

FvD maakt kennelijk de inschatting dat er geen stemmen te halen zijn onder de Caribische Nederlanders. Die mogen het als een compliment opvatten dat Baudet hen intelligent genoeg acht om niet, zoals in 2010 op Curaçao gebeurde, opnieuw op een als politicus vermomde narcist te stemmen.

Wat de redactie zich omwille van haar onafhankelijkheid niet kan permitteren, mag hier lekker wel: een stemadvies geven. Sterker nog: we geven er niet 1, maar 8. Ben je voor betere samenwerking in het Koninkrijk, dan is Kadushi jouw stemwijzer: Aanhanger van GroenLinks? Geef dan je stem aan Nevin Özütok. Is D66 jouw partij, dan kies je Jorien Wuite. DENK-stemmers gaan voor Isaura Carrilho, PvdA’ers bevelen we Attje Kuiken aan, bij de ChristenUnie Stieneke van der Graaf en BIJ1 Quinsy Gario. Bij het CDA ligt het wat gecompliceerder: het is verleidelijk lijstduwer Koos Sneek te tippen, maar effectiever is het Chris van Dam aan voldoende voorkeursstemmen te helpen.

Dan zij er komende week ook verkiezingen op Curaçao. Volstaan kan worden met het citeren van staatssecretaris van (waarom is het eigenlijk niet voor?) Koninkrijksrelaties Raymond Knops: “Ik vraag elke burger van Curaçao goed na te denken of je wil stemmen op een partij die antidemocratisch is of op een partij die de democratie respecteert.”

Kadushi is het buitenbeentje van Dossier Koninkrijksrelaties: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.