Curaçao 29ste en Aruba 56ste op ranglijst van belastingparadijzen, ver achter nr. 4 Nederland

Amsterdam – Curaçao en Aruba staan in de top-70 van ‘belastingparadijzen’ op respectievelijke de 29ste en 56ste plaats, ver achter Nederland dat na de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda op plek 4 staat. Dat blijkt uit de vandaag door de internationale non-gouvernementele organisatie Tax Justice Network gepubliceerde tweejaarlijkse ranglijst.

De zogeheten Corporate Tax Haven Index is gebaseerd op onderzoek naar de belasting- en financiële systemen van landen die ruimte bieden om belasting te ontwijken en onvoldoende maatregelen nemen om de gaten in de wet- en regelgeving te dichten. Die ruimte wordt uitgedrukt in een ‘haven-score’. Voor de bepaling van de ranglijst wordt ook de omvang van de internationale geldstromen die via een land lopen meegewogen.

Curaçao haalt een haven-score van 72, maar legt als relatief klein land weinig gewicht in de wereldwijde schaal. Dat geldt ook voor Aruba met een haven-score van 70. Op basis van alleen de wet- en regelgeving zouden beide landen veel hoger eindigen. Voor Nederland (haven-score: 80) werkt het omgekeerde vanwege de grootte van de bedragen die internationale ondernemingen via Nederlandse brievenbusfirma’s buiten de greep van de fiscus houden.

Sint Maarten behoort niet tot de 70 door Tax Justice Network onderzochte landen. De gehele ranglijst plus achterliggende gegevens is hier te lezen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.