Situatie Venezuela bedreiging voor aan- en afvoerlijnen ABC-eilanden

Den Haag – De gespannen situatie in Venezuela vormt een bedreiging voor de aan- en afvoerlijnen van de Aruba, Bonaire en Curaçao. Dat staat te lezen in de door het Analistennetwerk Nationale Veiligheid (ANV) samengestelde rapport ‘Horizonscan Nationale Veiligheid’ dat vandaag door minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het is voor het eerst dat in deze Horizonscan aandacht wordt besteed aan de veiligheidsdreiging in het Caribisch deel van het Koninkrijk. “De afgelopen maanden is de situatie in landen als Venezuela en Colombia relatief stabiel gebleven. Echter, het gevaar ligt hier voornamelijk in een mogelijke escalatie van de reeds bestaande interne conflicten en crises. Een verergering van de Venezolaanse vluchtelingencrisis is daarbij voorstelbaar waarvan de gevolgen gevoeld kunnen worden binnen het Caribisch deel van het Koninkrijk waaronder Aruba, Bonaire en Curaçao”, schrijft Grapperhaus.

Het doel van de horizonscans is om periodiek een verkenning uit te voeren naar trends en ontwikkelingen die mogelijk relevant zijn voor de Nederlandse nationale veiligheid. Het Analistennetwerk Nationale Veiligheid bestaat uit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM, het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuur-wetenschappelijk onderzoek (TNO), de Stichting Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ en de Erasmus Universiteit Rotterdam, Institute of Social Studies (ISS).

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.