Vaccinatietoerisme naar Bonaire?

Reizen goed in de slappe was zittende 60-plussers uit Europees Nederland speciaal naar Bonaire om eerder in aanmerking te komen voor vaccinatie? Op social media is er tussen de eilanders een discussie ontbrand over het fenomeen ‘vaccinatietoerisme’. Volgens sommigen ging het eerst om een handjevol Nederlanders met een tweede huis op Bonaire die nu, naast het deprimerende Hollandse klimaat en de lockdown, een extra reden hebben de wijk te nemen naar Nederlands zonnigste gemeente.

Volgens sommigen neemt de stroom ‘vaccinatievluchtelingen’ echter te grote proporties aan. Ze willen daarom dat het eilandbestuur ingrijpt, want elke dosis die in een Europees Nederlandse arm verdwijnt, betekent dat wie op het eiland woont langer op zijn of haar prik moet wachten. Bonaire krijgt de vaccins aangeleverd uit Nederland, maar dat gebeurt – afhankelijk van wat de farmaceuten leveren – gedoseerd.

Vooralsnog lijkt er van schaarste geen sprake. Qua priktempo is Bonaire de hekkensluiter in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Waar bijvoorbeeld Saba binnen een week met ruim 1.300 prikken – goed voor een vaccinatiegraad van 85% – met gepaste trots de eerste ronde afsloot, zit Bonaire na twee weken nog niet eens aan de 1.000.

Dat komt onder meer doordat het telefoonnummer waar men zich moet aanmelden slecht bereikbaar was: er waren te weinig lijnen en het nummer werd ook gebruikt werd voor wie zich wilde laten testen. Dat is inmiddels opgelost, maar dat er zo weinig vaccinaties zijn toegediend, is dus niet het gevolg van 60-plussers die massaal aan het bellen slaan. Op dat punt bestaan juist zorgen.

De vaccinatiebereidheid onder de Bonairianen lijdt onder de fakeberichten die op social media de ronde doen. Misschien is het daarom maar goed dat Bonaire in trek is bij vaccinatietoeristen. De geleverde vaccins blijven immers niet oneindig houdbaar.

Sommige Bonairianen zien er zelfs graag nog veel meer komen, in de hoop dat ze in de weken tussen de eerste en de tweede prik het geld laten rollen.

Lees hier ook: ‘Bonaire heeft last van feesten coronavluchtelingen’

Kadushi is het buitenbeentje van Dossier Koninkrijksrelaties: een stekelige rubriek die soms ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.