Gezaghebber: Ondanks nieuwe uitbraak kan Bonaire veilig stemmen

Kralendijk – Bonairianen kunnen op 17 maart, ondanks de verontrustende stijging van het aantal coronabesmettingen, veilig hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer. Gezaghebber Edison Rijna verzekerde vandaag in een persconferentie dat er daartoe voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

Eerder vandaag werd bekend dat Rijna het risiconiveau heeft opgeschaald van 3 naar 5. Het eiland gaat om 18.00 uur in een strenge lockdown die voorlopig tot 20 maart duurt. Tijdens de persconferentie lichtte arts Marianne Luinstra-Passchier van de dienst Publieke Gezondheid de noodzaak toe.

Stijging versnelt

Niet alleen zijn er in 5 dagen 57 nieuwe besmettingen geregistreerd (waarmee heden het totaal op 77 actieve gevallen bedraagt), er zijn ook meer clusters dan in februari waarvan bovendien de bronnen niet altijd te achterhalen zijn. Wel staat vast dat de besmettingen vooral plaatsvinden in de huiselijke kring, op het werk en in het uitgaansleven. De sterkste toename doet zich voor onder 30- tot 40-jarigen.

Extra zorgelijk is dat de verspreiding zich lijkt te versnellen, maar het is nog niet duidelijk of dat door mutanten komt. Een extra reden voor de strenge maatregelen is de druk op de zorg door besmettingen onder personeel van het ziekenhuis Mariadal en de dienst Publieke Gezondheidszorg waardoor er ook collega’s in quarantaine moeten.

Streep door traditie

In aanvulling op de eerder bekendgemaakte maatregelen meldde Rijna dat voor het reizen van Curaçao naar Bonaire vanaf maandag een PCR-test verplicht wordt gesteld. Ook haalde hij een streep door de traditie van de Bonairianen om in de week voor Pasen op het strand te kamperen.  

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.