30 jaar gevangenisstraf voor Curaçaose oud-minister Jamaloodin

Willemstad – Oud-minister van Financiën George Jamaloodin is tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld door het Hof voor betrokkenheid bij de liquidatie in 2013 van Curaçaos populairste politicus van dat moment Helmin Wiels. Jamaloodin was in hoger beroep gegaan tegen de 28 jaar cel die hem eerder door de rechtbank was opgelegd.

Jamaloodin die van 2010 tot 2012 deel uitmaakte van het geruchtmakende kabinet-Schotte wordt door het Hof gezien als een van de opdrachtgevers van de moord. In het onderzoek zijn meerdere voormalige bewindslieden als verdachten genoemd, maar die zijn (vooralsnog) niet in staat van beschuldiging gesteld. Tegen Jamaloodin waren voldoende bewijzen dat hij via een tussenpersoon betalingen verrichtte aan de uitvoerders die eveneens lange vrijheidsstraffen uitzitten.

De oud-bewindsman heeft altijd ontkend, zijn advocaat – de bekende Nederlandse strafpleiter Stijn Franken – vond dat het OM niet ontvankelijk moest worden verklaard en verlangde vrijspraak.  In plaats daarvan moet zijn cliënt 2 jaar langer zitten dan de 28 jaar waartoe hij eerder is veroordeeld.

Over het motief van de liquidatie is geen duidelijkheid. Het vermoeden bestaat dat er een verband is met de aankondiging van Wiels om de op het eiland gevestigde gokmaffia aan te pakken. Jamaloodin is de halfbroer van loterijbaas Robbie dos Santos.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.