Bonaire wil burgers helpen door tijdelijk werk te creëren

Kralendijk – Het Bestuurscollege komt inwoners tegemoet die door de coronacrisis in financiële problemen(dreigen te) komen. Het gaat om werknemers die hun baan hebben verloren en per 1 januari 2021 ook niet meer in aanmerking komen voor steun van het rijk conform de tijdelijke subsidieregeling loonkosten en inkomensverlies CN.

Door de coronacrisis is het aanzienlijk moeilijker ander werk te vinden. Hierdoor dreigt een aantal mensen tussen wal en schip te vallen. Dat geldt onder meer voor degenen die door persoonlijke omstandigheden niet rond kunnen komen van de onderstand of helemaal niet voor onderstand in aanmerking komen. Het (door het rijk vastgestelde) niveau van de onderstand ligt sowieso zo’n 50% onder de werkelijke kosten van levensonderhoud.

Tijdelijk werk

Gedeputeerde Hennyson Thielman: “Het gaat om medeburgers die een bijdrage hebben geleverd aan onze gemeenschap die nu zonder inkomsten zitten. Als Bestuurscollege willen we ons inzetten om waar mogelijk deze groep te steunen met tijdelijke banen zodat zij toch inkomsten hebben totdat het toerisme weer op gang komt.”

Gedeputeerde Nina den Heyer: “De onderstand is geen eilandelijke taak, maar armoedebestrijding wel. Enkele weken geleden hebben we het jobcenter ‘Plenchi di Trabou’ geopend. De missie van Plenchi di Trabou is om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen en waar nodig werkzoekenden training, om- en bijscholing en persoonlijke begeleiding aan te bieden. Dit verruimt hun kansen om aan geschikt werk te komen. Wij hebben ons de vraag gesteld: kan het team van Plenchi di Trabou iets betekenen voor werklozen die nog harder dan anderen zijn geraakt door de crisis?”

Creatief

Ondanks de terugval in het toerisme, waardoor een aantal sectoren minder vacatures hebben, is er wel ander nuttig werk te doen op het eiland. “Denk aan het schoonmaken van wijken en stranden, het schilderen van overheidsgebouwen of ondersteunend werk bij het vaccinatieprogramma”, aldus Thielman.

“We zijn samen met overheidsdiensten en andere organisaties projecten aan het creëren waarvoor 3 tot 6 maanden arbeidskrachten nodig zijn. In de tussentijd gaat het jobcenter actief op zoek naar geschikte, permanente banen. Ik roep ook werkgevers op creatief na te denken of zij geen tijdelijke klussen hebben en zich te melden bij Plenchi di Trabou.”

Niet vrijblijvend

Het aanbod is niet vrijblijvend, benadrukt Den Heyer: “We doen een investering in deze mensen en verwachten daarvoor terug dat zij zich gemotiveerd inzetten. Sommige banen zullen niet snel terugkeren, dus gaan we om- en bijscholing aanbieden om werkzoekenden kansrijker te maken voor sectoren die zich als eerste herstellen. Wie de afgelopen jaren aan de ontwikkeling van ons eiland heeft bijgedragen, kan ook een belangrijke bijdrage leveren bij het herstel van onze gemeenschap.”

Het Bestuurscollege zegt zich te realiseren dat niet iedereen langs deze week aan (tijdelijk) werk kan worden geholpen, maar zal zich inzetten zo veel mogelijk werkzoekenden te helpen met de overbruggingsregeling.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.