Verbod op vluchten uit risicolanden naar Europees en Caribisch Nederland verlengd

Den Haag – Het huidige verbod voor vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela dat geldt voor Europees en Caribisch Nederland wordt verlengd tot 1 april.

Voor Kaapverdië wordt een uitzondering gemaakt, schrijft minister van IenW Van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Het besluit volgt op een advies van het OMT:

“Zolang de naleving van het quarantainebeleid in Nederland onvoldoende is, is het belangrijk om reizigersstromen, vooral uit landen waar de verschillende VOC’s  circuleren, tot een minimum te beperken. Naast het ontraden van niet-essentiële reizen kunnen vlieg- en aanmeerverboden hieraan bijdragen en dienen deze te worden gehandhaafd. Gezien de nog beperkte aanwezigheid van de P.1.-variant uit Brazilië in Nederland is continuering van het verbod voor Zuid- en Midden-Amerika adequaat. Gezien de beperkte, maar toenemende verspreiding van de Zuid-Afrikaanse variant in Nederland is uitbreiding van het vliegverbod naar een groter deel van Afrika niet nodig. Door de uitgebreide verspreiding van de VK-variant is een uitbreiding van vliegverboden gericht op beperking van import van deze variant ook niet aangewezen. Het vliegverbod voor Kaapverdië kan niet met data worden onderbouwd. Er zijn geen tekenen van verspreiding van VOC’s in dat land. Een vliegverbod op Kaapverdië lijkt dan ook overbodig.”

Van Nieuwenhuizen: “De Minister van VWS heeft mij op basis van dit advies en de besluitvorming verzocht om de huidige vliegverboden op de hiervoor genoemde bestemmingen, met de bestaande uitzonderingscategorieën, te verlengen tot donderdag 1 april 2021, om 00.01 uur. Het vliegverbod voor vluchten uit Kaapverdië zal per donderdag 4 maart 2021, om 00.01 uur worden opgeheven.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.