Kamerlid Van Dam hekelt verbod op promotiefilm over Bonaire

Den Haag – “Bedilzucht”, zo noemt Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) het verbod dat minister van IenW Cora van Nieuwenhuizen heeft uitgevaardigd over het maken van een promotiefilmpje over Bonaire dat in de uitzending van het Eurovisie Songfestival  getoond had moeten worden.

Het is gebruikelijk dat het organiserende land zichzelf aan de door honderden miljoenen tv-kijkers voorstelt met korte reportages die de bijzondere kanten van in dit geval Nederland laten zien. De organisatie vond dat het tropische deel van het land niet mocht ontbreken.

Hollandse regels

Het plan om op Bonaire opnamen te maken stuitte evenwel op ‘Hollandse regels’: de luchtvaartwet staat het niet toe binnen een afstand van 5 kilometer van een vliegveld met een drone te vliegen. Op een klein eiland als Bonaire rest er dan weinig anders dan zee en nog eens zee te filmen.

In reactie op een verzoek om ontheffing besloot het ministerie de Inspectie Leefomgeving en Transport advies te vragen. Die vond dat niet van de regels mag worden afgeweken, ook al ligt Flamingo Airport er vanwege de coronacrisis het grootste deel van de dag verlaten bij. Minister Van Nieuwenhuizen heeft ervan afgezien het advies naast zich neer te leggen.

Kamervragen

Op Bonaire is de teleurstelling groot over het mislopen van een unieke kans om het door de coronacrisis zwaar getroffen eiland een steuntje in de rug te geven bij het herstel van het toerisme.

Kamerlid Van Dam begrijpt de verontwaardiging: “Bedilzucht. Wees blij met deze kans voor Bonaire. Zit niet te millimeteren, schep kansen en laat dit over aan Bonaire” lijkt hij zich per tweet tot de minister te richten. De CDA’er kondigt aan schriftelijke vragen te zullen stellen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.