Het goedbedoelde voorbeeld

De ministers-presidenten Wever-Croes (Aruba), Jacobs (Sint Maarten) en Rhuggenaath (Curaçao) lieten zich de afgelopen week voor het oog van de camera’s vaccineren. Hun Nederlandse collega Rutte kwam ook in beeld: met coronacoupe, maar zonder naald, om het slechte nieuws te brengen dat de horeca voorlopig nog dicht blijft. Hij houdt zich anders dan zijn Caribische ambtgenoten aan het advies van de Gezondheidsraad: eerst alle zorgmedewerkers, dan de kwetsbaren en 60-plussers en pas daarna hij als één van de rest.

Aruba’s minister-president Evelyn Wever-Croes

Het cultuurverschil tussen het calvinistische Europees en het flamboyante Caribisch deel van het Koninkrijk kan niet treffender worden geïllustreerd. Het een is niet beter of slechter dan het ander. De premiers van Curaçao, Aruba en Sint Maarten lieten zich niet als eersten prikken omdat ze het als een privilege beschouwen dat bij hun status hoort (zoals een dienstauto met chauffeur of aangesproken te worden als excellentie), maar omdat zij hun onderdanen het goede voorbeeld wilden geven met als onderliggende boodschap dat het vaccin veilig is.

Premier van Curaçao Eugene Rhuggenaath

“Geef ook eens op andere terreinen het goede voorbeeld”, zal de cynicus denken. Maar dat doet geen recht aan de zorgen die er bij de bestuurders op de eilanden bestaan over de vaccinatiebereidheid. Bonaire en Sint Eustatius zijn na een week op rond de 500 prikken blijven steken. Dat Aruba en Curaçao nog geen opkomstcijfers bekend hebben gemaakt, geeft te denken. Saba is – zoals wel vaker – de positieve uitzondering in de Cariben. Daar is inmiddels ruim 80% van de 18-plussers gevaccineerd.

Premier van Sint Maarten Silveria Jacobs

Misschien dat corona nog iets anders aan de oppervlakte brengt dan alleen cultuurverschillen, maar kan de vaccinatiebereidheid ook worden gelezen als een graadmeter voor het vertrouwen dat burgers in hun lokale bestuurders hebben. Op Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Curaçao laat de politiek zich geregeld van haar lelijkste kant zien, met als (voorlopig?) dieptepunt dat de koninkrijksregering er vrijdag aan te pas moest komen om de democratie in Willemstad te redden.

Op Saba is al meer dan 80% van de 18-plussers gevaccineerd.

Hoe anders gaat het er op Saba aan toe: daar waren de aanhangers van de oppositiepartijen zo tevreden over het bestuur dat ze bij de jongste verkiezingen hun stem massaal aan de regerende partij gaven. En zich dus even massaal te laten vaccineren.

Kadushi is het buitenbeentje van Dossier Koninkrijksrelaties: een stekelige rubriek die soms wel eens ‘au’ kan doen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.