Rijksministerraad herstelt democratie op Curaçao

Den Haag – De Rijksministerraad heeft vandaag besloten via een Algemene Maatregel van Rijksbestuur een einde te maken aan de gijzeling van de Staten door de oppositie.

Op haar verzoek is gouverneur Lucille George-Wout door de koninkrijksregering gemachtigd om de geloofsbrieven van kandidaat-Statenlid Emmilou Capriles te beoordelen en vervolgens tot beëdiging over te gaan. Daarmee is de democratische rechtsgang hersteld en kan het parlement na een zes weken durende impasse zijn werk hervatten.

Boycot

De Staten van Curaçao tellen 21 leden. De coalitiepartijen PAR en MAN beschikken met 11 zetels over een minimale meerderheid. Sinds het vertrek van PAR-fractielid Ayoubi begin januari is de verhouding 10 tegen 10. Door niet op vergaderingen te verschijnen, heeft de oppositie voorkomen dat bij gebrek aan quorum de geloofsbrieven van opvolger Capriles konden worden behandeld. Daardoor bleef ook belangrijke wetgeving liggen.

Rechter

Vorig jaar paste de oppositie dezelfde tactiek toe en was het uiteindelijk de rechter die ingreep. De oppositie wordt aangevoerd door de MFK, de partij van voormalig, voor corruptie veroordeelde premier Schotte. Dezelfde partijen probeerden enkele jaren geleden al eens reeds uitgeschreven verkiezingen te annuleren, maar daar stak gouverneur George-Wout een stokje voor.

Curaçao gaat op 19 maart naar de stembus om een nieuw parlement te
kiezen.

Nieuwe hoofdofficier voor Caribisch Nederland

Personeel Bopec vestigt hoop op overheid

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.