“Nederlandse wet- en regelgeving nutteloos in Caribisch Nederland”

Den Haag – 99,99% van de Nederlandse wet- en regelgeving die voor de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba geldt, is “nutteloos” en kan “zo de Caribische Zee” in. Dat zegt Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) in een interview met hem en VVD’er André Bosman dat Trouw vandaag publiceert.

Aanleiding voor het dubbelinterview is dat de twee, die de afgelopen jaren (Van Raak sinds 2006, Bosman vanaf 2010) hun stempel drukten op het debat over de koninkrijksrelaties, na de Kamerverkiezing van 17 maart niet terugkeren. Onder de kop ‘Een somber afscheid van het Koninkrijk’ licht het duo toe waarom zij zo kritisch zijn op de bestuurders in de Cariben.

Nul flexibiliteit

Bosman en Van Raak – qua politieke opvattingen elkaars tegenpolen, maar ten aanzien van de koninkrijksrelaties opvallend eensgezind – vinden dat het ook ‘Den Haag’ valt aan te rekenen dat het niet lekker loopt tussen Nederland en de eilanden.

“Het zijn kleine eilanden, op Saba bijvoorbeeld wonen 1.800 mensen. Maar alle regels en wetten worden bepaald op de ministeries in Den Haag. Ik heb eerder voorgesteld om er regelvrije zones van te maken. Dat gebeurt niet. Dus wordt er eindeloos gediscussieerd over wegen op Sint Eustatius, met onderzoeken en speciale consultants. Want die wegen moeten wel Europees worden aanbesteed. Houd op. Er is nul flexibiliteit”, aldus Bosman.

Schatten

Van Raak: “Op die ministeries hier – ik noem het altijd de tien torens van Den Haag – werken echt schatten van ambtenaren. Ze weten alles van wetgeving. Maar ze weten niets van kleinschalig bestuur op de Cariben. 99,99 procent van de Nederlandse wet- en regelgeving kan zo de Caribische Zee in, die zijn daar volkomen nutteloos.”

Lees hier het gehele interview in Trouw

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.