Miljoenenclaim John Deuss tegen Nederland en Saba afgewezen

Rotterdam – De Staat der Nederlanden, het openbaar lichaam en Saba en de Saba Conservation Foundation zijn niet verantwoordelijk voor het stranden van het motorschip Elsa – eigendom van de omstreden Nederlandse zakenman John Deuss – in 2017 op de rotskust van Saba. Dat is de conclusie van de meervoudige kamer van de rechtbank in Rotterdam.

De Elsa waarmee rijke toeristen tochtjes door de Cariben konden maken, meerde op 22 maart 2017 aan bij een boei nabij Ladder Bay, zo’n 350 meter uit de rotsachtige kust van Saba. ’s Avonds om 9 uur ontdekte een stewardess, gealarmeerd door het lawaai van de golfslag, dat het schip richting kust afdreef. Ze maakte de kapitein wakker, maar voordat die de motoren wist te starten, liep de Elsa op de rotsen.  De opvarenden, 5 passagiers en 7 bemanningsleden, konden veilig aan land worden gebracht, maar het bijna 40 meter lange schip moest als verloren worden beschouwd.

Eigen schuld

Het op Bermuda gevestigde Elsa Shipping eiste van Nederland als vaarwegbeheerder, Saba als eigenaar van de afmeerboei en de stichting (omdat een parkranger verkeerde instructies zou hebben gegeven) bij elkaar zo’n 14 miljoen euro. De rechtbank wees die vordering af omdat de bemanning onvoldoende waakzaam is geweest en het waarschuwingssysteem aan boord niet correct had afgesteld.

Tweede rechtszaak

Tussen de Staat en Elsa Shipping loopt nog een tweede rechtszaak. Nederland heeft het bedrijf aansprakelijk gesteld voor de kosten van het bergen en opruimen van het wrak. De scheepseigenaar heeft in reactie hierop een verzoek tot beperking van aansprakelijkheid ingediend bij het Gerecht in Eerste Aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Dat doet naar verwacht in maart uitspraak.

Volgens de Kamer van Koophandel op Bermuda is Elsa Shipping Limited eigendom van Johannes Deuss en diens neef Bart van Laarhoven. De Nederlandse zakenman is geen onbekende in het Caribisch deel van het Koninkrijk. In 2006 werd hij er met zijn op Curaçao gevestigde internetbank First Curaçao International Bank (FCIB) van verdacht grootschalige fraude te faciliteren. Hij werd door Bermuda, waar hij woonde, uitgeleverd aan Nederland, maar ontkwam aan vervolging door voor 34,5 miljoen euro een schikking met het Openbaar Ministerie te treffen. Deuss werd miljardair door illegale olietransacties aan Zuid-Afrika ten tijde van het apartheidsregime.

Lees hier het vonnis van de rechtbank in Rotterdam.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.