Knops: Oppositie op Curaçao handelt antidemocratisch

Den Haag – De kiezers op Curaçao moeten als ze op 19 maart naar de stembus gaan nog maar eens goed nadenken of ze op een antidemocratische partij willen stemmen of op een partij die de democratie respecteert. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops maakte er vandaag na afloop van de Rijksministerraad geen geheim van hoe hij over het gedrag van de oppositiepartijen in Willemstad denkt.

De bewindsman kwam kwalificaties te kort om hun opstelling te veroordelen. Sinds begin januari hebben de Staten niet meer kunnen vergaderen omdat de tot de oppositie behorende parlementariërs tot 10 keer toe niet zijn komen opdagen. “Willens en wetens wordt door een deel van de Staten de parlementaire democratie buitenspel gezet. Het is een heel ernstige situatie: een deel van het parlement maakt het andere deel monddood. Dat is ongehoord, niet acceptabel, niet toelaatbaar en antidemocratisch”, aldus een zichtbaar getergde Knops.

Proportioneel

Op verzoek van gouverneur Lucille George-Wout heeft de Rijksministerraad vandaag besloten via een Algemene Maatregel van Bestuur in te grijpen zodat de Staten weer kunnen vergaderen. Een “proportionele” interventie, aldus de staatssecretaris. “Anders dan in het verleden wel eens het geval was, is er nu geen sprake van een inhoudelijk verschil van mening. Als het parlement niet kan functioneren, moet je ingrijpen, anders duurt deze situatie tot 11 mei en misschien nog wel langer.”

Onverantwoord

Door de boycot van de oppositie kan er geen wetgeving worden behandeld. Daardoor kan het kabinet Rhuggenaath de in het kader van de coronasteun met Nederland gemaakte afspraken niet nakomen en komt de liquiditeitssteun – die het land nog enigszins overeind houdt – in gevaar. “Het gedrag van een deel van het parlement is in deze tijd van crisis onverantwoord. We hebben dit besluit met enige reserve genomen, het is heel spijtig, maar er was geen andere mogelijkheid om de impasse te doorbreken”, aldus Knops.

De bewindsman had voor zowel de betrokken politici als de kiezers op Curaçao een boodschap: “Gedraag je als een volwassen volksvertegenwoordiger en respecteer de grondwet en het Statuut. En ik vraag elke burger van Curaçao goed na te denken of je wil stemmen op een partij die antidemocratisch is of op een partij die de democratie respecteert.”

Schaamte

Gevolmachtigde minister Anthony Begina verklaarde, staand naast de staatssecretaris, zich te schamen dat een deel van het parlement het heeft laten aankomen op een ingreep van de koninkrijksregering om de Staten te laten functioneren.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.