Oppositie houdt Curaçao ‘Statenloos’

Willemstad – De Staten van Curaçao kunnen al wekenlang hun parlementaire werk niet doen omdat de verzamelde oppositie vergaderingen boycot. Belangrijke wetten – onder meer ten aanzien van coronamaatregelen – blijven daardoor liggen.

Het parlement van Curaçao telt 21 leden. De coalitiepartijen PAR en MAN beschikken met 11 zetels over een minimale meerderheid. Sinds het vertrek van PAR-fractielid Ayoubi begin januari is de verhouding 10 tegen 10. Door weg te blijven van vergaderingen voorkomt de oppositie dat de geloofsbrieven van opvolger Emmilou Capriles worden behandeld en het kabinet Rhuggenaath weer op voldoende steun kan rekenen.

Rechter

Vorig jaar paste de oppositie dezelfde tactiek toe en was het uiteindelijk de rechter die ingreep. Nu speelt minister-president Rhuggenaath met de gedachte om de Rijksministerraad te verzoeken via een Algemene Maatregel van Rijksbestuur een einde aan de gijzeling van de Staten af te dwingen.


Schotte

De oppositie wordt aangevoerd door de MFK, de partij van voormalig, voor corruptie veroordeelde premier Schotte. Dezelfde partijen probeerden enkele jaren geleden al eens reeds uitgeschreven verkiezingen te annuleren, maar daar stak gouverneur George-Wout een stokje voor.   

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.