De Jonge: situatie Aruba zorgwekkend, extra aandacht van RIVM voor Bonaire

Den Haag – “Zorgwekkend hoog”, zo betitelt minister Hugo de Jonge (VWS) het aantal avtieve coronabesmettingen op Aruba. Hij doet dat in een brief aan de Tweede Kamer waarin een apart hoofdstuk aan het Caribisch deel van het Koninkrijk is gewijd. Zorgen zijn er ook over het weer oplaaien van Covid-19 op Bonaire.

Besmettingsbeeld Caribisch deel van het Koninkrijk

 BonaireSint EustatiusSabaCuraçaoArubaSint Maarten
Aantal actieve COVID-19- patiënten (cumulatief)29 (402)0 (20)0 (6)59 (4687)280 (7461)    51 (2033)
Aantal actuele ziekenhuisopnamen (op de IC)0 (0)002 (1)17 (5)1 (0)
Aantal patiënten overleden400227127

“Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames op Aruba kennen een lichte daling, maar het aantal besmettingen blijft zorgwekkend hoog. Naast de in totaal 10 geconstateerde gevallen van de Britse COVID-variant is ook de California West Coast variant aangetroffen op Aruba. Er zijn nog geen nieuwe maatregelen afgekondigd, de huidige maatregelen blijven tot nader order gelden”, schrijft de minister.

“Ook op Curaçao en de Franse zijde van Sint Maarten zijn inmiddels de Britse COVID-variant aangetroffen. Het aantal besmettingen blijft daar tot op heden stabiel. Op Bonaire is het aantal actieve besmettingen in de afgelopen tien dagen gestegen van 3 naar 29. De autoriteiten, Dienst Publieke Gezondheid en het RIVM monitoren de situatie nauwlettend. Op Saba en Sint Eustatius zijn op dit moment geen actieve casussen.”

Vaccinatiestrategie

De Jonge maakt er in zijn brief melding van dat in het Caribisch deel van het Koninkrijk een start is gemaakt met vaccineren. Uit de bijgevoegde geactualiseerde vaccinatiestrategie kan worden opgemaakt dat het streven van het kabinet om voor het begin van het orkaanseizoen alle volwassenen op de eilanden ingeënt te hebben niet haalbaar is.

De vaccinatie van de 243.000 18- tot 60plussers op Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten zal pas ver in het derde kwartaal worden zijn. Eerst komen de circa 8.400 zorgmedewerkers aan de beurt en daarna de 86.000 60-plussers. Alleen op Saba en Sint Eustatius zullen alle volwassenen al medio april voor de tweede keer zijn geprikt.

Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken al ruim 10 jaar deel uit van het land Nederland, maar toch komt het nog geregeld voor ‘Den Haag’ de eilanden over het hoofd ziet. Zo moet, blijkt uit Kamerstukken, de coronawetgeving worden aangepast omdat die onduidelijk was over de status van de BES-eilanden: “De toevoeging ‘of het Caribisch deel van Nederland’ is opgenomen omdat Bonaire, Sint Eustatius en Saba deel uitmaken van Nederland, en dus niet onder ‘buitenland’ vallen, maar wel een reis vergen. Voor de volledigheid zij opgemerkt dat Aruba, Curaçao en Sint Maarten hier wel als buitenland worden beschouwd.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.