Nederland steunt uitbreiding sancties tegen Venezolaanse functionarissen

Brussel – De Europese Unie heeft negentien hooggeplaatste functionarissen in Venezuela aan de sanctielijst toegevoegd die daardoor nu in totaal 55 namen telt. De Raad Buitenlandse Zaken heeft daartoe in aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok besloten. Wie op de lijst staat, kan niet naar EU-landen reizen en eventuele (bank)tegoeden worden bevroren.

“De uitbreiding van de sanctielijst vindt plaats vanwege grove mensenrechtenschendingen en ondermijning van de democratie in Venezuela en is een directe reactie op de parlementsverkiezingen van 6 december jl. Deze verkiezingen voldeden op geen enkele wijze aan de democratische standaarden en zijn daarom niet vrij, eerlijk of transparant verlopen”, aldus minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

Dialoog

“De sancties zijn enkel gericht tegen de personen op de lijst en raken op geen enkele manier de Venezolaanse bevolking. De sancties zijn omkeerbaar in geval van gedragsverandering en onderdeel van een bredere strategie. Zo probeert de EU onder andere via de International Contact Group bij te dragen aan het bewerkstelligen van een geloofwaardige dialoog en toegang van humanitaire hulp in Venezuela.”

Blok kondigt in zijn brief tevens aan dat binnenkort een delegatie van de Europese Civiele Bescherming en Humanitaire hulpoperaties (ECHO) naar Venezuela vertrekt om over de vaccinatiestrategie te spreken.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.