Saba op weg best tegen corona beschermde gemeente te worden

Saba – Afgaande op de animo onder de Sabanen te worden gevaccineerd zal de vaccinatiegraad op het eiland ruim boven de 80% uitkomen. Arts Koen Hulshof durft zelfs op een percentage van 90% te hopen, waarmee Saba waarschijnlijk de best tegen Covid-19 beschermde gemeente van Nederland zal zijn.

Arts Koen Hulshof.

Nadat Hulshof zich vanmorgen samen met gezaghebber Jonathan Johnson en verpleegkundige Naomi Wilson als eersten hadden laten vaccineren, klonk van buiten het Eugenius Johnson Center applaus en gejuich van de Sabanen die in de wachtrij stonden om te worden ingeënt. Vandaag worden zorgmedewerkers, 60-plussers en inwoners met een kwetsbare gezondheid gevaccineerd. De komende dagen volgen de 18- tot 60-plussers.

Bijzonder moment

“Ik voel mij goed. Dit was een bijzonder moment voor mij ”, aldus Wilson Naomi die als verpleegkundige in het ziekenhuis werkt. Twee uur na de start waren al 100 Sabanen geprikt. Tegen het einde van de week zullen alle volwassenen die zich hebben aangemeld gevaccineerd zijn. Nadat eind maart de twee inenting heeft plaatsgevonden, volgt in april nog een inhaalronde voor wie de 1e of 2e prik is misgelopen.

Het streven is om rond 1 mei de inreisbeperkingen te beëindigen. “We kunnen de vrijheden herwinnen die we een jaar lang niet hebben gehad. We zullen weer vrienden en familie in het buitenland kunnen bezoeken. En, heel belangrijk, we kunnen weer gebruikmaken van de reguliere medische zorg buiten Saba”, aldus Johnson.

Eerste stap

“Dit is de eerste stap terug naar het normale”, zegt dokter Hulshof, wiens team samen met personeel van Saba Health Care het vaccinatieproces heeft voorbereid. Vrijdag werden de benodigde 1.500 doses van het Moderna-vaccin door de KLM naar Sint Maarten gevlogen en vandaar per helikopter naar Saba gebracht. Door onder meer een streng inreisbeleid te voeren hebben zich sinds de uitbraak van de pandemie slechts enkele besmettingen voorgedaan op het eiland.

Verpleegkundige Naomi Wilson.
error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.