Caribische eilanden aan het prikken geslagen

Kralendijk – Op Bonaire, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten is vanmorgen een start gemaakt met het vaccineren. Op Saba was het gezaghebber Jonathan Johnson die bij de eersten hoorde die het vaccin toegediend kregen, op Bonaire was het verpleegkundige Henna Winklaar van Mariadal die onder toeziend oog van gedeputeerde Nina den Heyer als eerste geprikt werd.

Op Saba behoorde gezaghebber Jonathan Johnson (rechts) tot de eersten die werden gevaccineerd.

Vorige week heeft het RIVM op de zes eilanden in totaal 44.050 vaccins afgeleverd. Op Aruba is meteen begonnen, Curaçao sluit de rij, want daar wordt pas woensdag een start gemaakt. De vier grootste eilanden volgen het advies van de Gezondheidsraad door in de eerste fase zorgmedewerkers en 60-plussers te vaccineren met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Circa 94 duizend eilandbewoners vallen in deze groep, dus ruim de helft moet wachten op een tweede zending uit Nederland.

Op Saba en Sint Eustatius worden alle 3.800 18-plussers in één ronde gevaccineerd met het vaccin van Moderna. Saba denkt daarvoor een week nodig te hebben en zal de tweede prik eind maart zetten. In het gehele Caribisch deel van het Koninkrijk komen 340.000 volwassenen in aanmerking voor vaccinatie. Het streven is voor het begin van het orkaanseizoen klaar te zijn, maar dat is afhankelijk van het tempo waarin de fabrikanten leveren.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.