Zorgen om vaccinatiebereidheid in Caribisch deel Koninkrijk

Kralendijk – In het Caribisch deel bestaan zorgen over de vaccinatiebereidheid bij de bevolking. Aruba is woensdag begonnen met vaccineren, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba starten morgen en op Curaçao wordt woensdag de eerste prik gezet.

De officiële voorlichtingscampagnes van de lokale gezondheidsdiensten moeten opboksen tegen een hausse aan nepnieuws dat via de sociale media de ronde doet. Dat bracht gedeputeerde Nina den Heyer (Bonaire) tijdens een persconferentie tot de oproep aan de bevolking om bij vragen over de vaccins betrouwbare bronnen te raadplegen en geen geloof te hechten aan de onzin die onder meer via Facebook wordt verspreid.

Onderzoek

Om te weten welke vragen er leven in de gemeenschap heeft Den Heyer onderzoek laten doen. De twijfels hebben vooral betrekking op de veiligheid van de vaccins en de bijwerkingen op korte en lange termijn. Dankzij het onderzoek is duidelijk waar in de voorlichtingscampagne de accenten moeten worden gelegd.

Leek Bonaire de uitbraak van begin januari onder controle te hebben, in de laatste week is het aantal actieve besmettingen weer opgelopen van 3 naar nu 26.

“Het blijft ieders eigen keuze zich wel of niet te laten vaccineren, maar hoe meer mensen het doen, des te beter krijgen we corona onder de knie en des te sneller kunnen we terug naar het leven van voor corona”, aldus Den Heyer.

Curaçao

Op Curaçao zijn het niet alleen de sociale media die burgers aan het twijfelen brengen. Daar hoorde minister van Volksgezondheid Zita Jesus-Leito tot haar grote schrik Statenlid Amparo dos Santos in een televisieuitzending beweren dat het vaccin niet werkt en dat men beter “aspirines met awa di lamunchi” kan nemen omdat daardoor “het bloed sneller gaat circuleren”. De bewindsvrouw noemde de uitspraken van de parlementariër “onverantwoord”.

Een ander probleem waarvoor de eilanden zich geplaatst zien is de vraag hoe de circa 30.000 tot 40.000 ongedocumenteerden te benaderen. Onder hen leeft de vrees dat zij door zich aan te melden voor vaccinatie in beeld komen van de autoriteiten en het risico lopen te worden uitgezet. Op Bonaire is een oplossing bedacht: daar hoeven ongedocumenteerde zich niet bij de dienst Publieke Gezondheid te laten registreren, maar kunnen zij dat doen bij twee huisartsen.

Buitenbeentje

Dat gebeurt op verzoek van Caritas, een organisatie die migranten zonder verblijfspapieren bijstaat. Den Heyer: “Onder de ongedocumenteerde personen op Bonaire zijn ook ouderen en medisch kwetsbare mensen. We willen juist dat iedereen die zich wil laten vaccineren dat zorgeloos kan doen. De gegevens in het registratiesysteem worden niet voor andere doeleinden gebruikt.”

Saba toont zich opnieuw het beste jongetje van de Caribische klas. Daar is de animo voor vaccinatie – waarschijnlijk mede dankzij een degelijke voorlichtingscampagne – zo groot dat op het laatste moment zelfs extra doses moesten worden besteld. Door tijdig grondige maatregelen te nemen – waaronder een strikte quarantaineplicht bij inreizen – is het aantal besmettingen op het eiland het afgelopen jaar tot een enkel geval beperkt gebleven.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.