“Veel zorgen” op Bonaire over oplaaien corona

Kralendijk – Dr. Marian Luinstra-Passchier van de dienst Publieke Gezondheid op Bonaire zegt zich “veel zorgen” te maken over het stijgend aantal nieuwe Covid-19-gevallen op het eiland. De forse uitbraak van begin januari leek met een daling van 130 naar vorige week 3 actieve besmettingen onder controle, maar dat aantal is in enkele dagen opgelopen tot 22.

De besmetten zijn op 1 na inwoners van Bonaire. In een videoboodschap aan het publiek wijst Luinstra-Passchier erop dat er de afgelopen tijd vaker bezoekers zijn geregistreerd die ondanks een negatieve PCR-test na aankomst toch besmet bleken te zijn. De vrees bestaat dat langs deze weg het Britse of andere varianten het eiland bereiken.

Geen brasa

“Heeft u gasten van buiten Bonaire, geef ze geen brasa en houd ook in huis afstand”, aldus de arts. Volgens Luinstra-Passchier is de testbereidheid afgenomen. Zij deed een indringend beroep op de bevolking bij klachten niet te aarzelen een test aan te vragen.

De nieuwe opmars van het virus is voor gezaghebber Edison Rijna reden om de huidige risicofase 3 te continueren. De daarbij behorende maatregelen worden daarom verlengd tot en met 4 maart. “Als de cijfers verder stijgen, is er mogelijk een aanscherping van de regels nodig”, waarschuwde de gezaghebber.

Vaccineren

Maandag wordt op Bonaire begonnen met het vaccineren van zo’n 600 zorgmedewerkers. Op 1 maart volgt de groep van circa 3.600 60-plussers en aansluitend de ongeveer 12.000 18- tot 60-plussers. 6 weken na de eerste enting volgt de tweede. De verwachting is dat het vaccinatieprogramma eind juni is afgerond.

Een complicerende omstandigheid in het Caribisch deel van het Koninkrijk is het grote aantal ongedocumenteerden. Op Bonaire zijn dat er naar schatting 1.500, op Aruba en Curaçao gaat het om tussen de 5.000 en 10.000 en op Sint Maarten zelfs 20.000. Zij komen allemaal voor vaccinatie in aanmerking, maar de vraag is of de angst te worden uitgezet ze er niet van zal weerhouden zich aan te melden.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.