Saba is slechte bancaire dienstverlening en hoge tarieven spuugzat

Saba – Het Bestuurscollege heeft mede namens de Saba Business Association (SBA) een klemmend beroep gedaan op minister van Financiën Wopke Hoekstra om ervoor te zorgen dat op het eiland weer fatsoenlijke bancaire dienstverlening wordt geboden.

Burgers en ondernemers klagen al jaren steen en been over de slechte dienstverlening en hoge tarieven van de enige bank op Saba, de Royal Bank of Canada (RBC). Via het kantoor van de bank kan slechts een beperkt aantal zaken worden geregeld. Overboekingen doen of stortingen zijn niet mogelijk. De geldautomaat is soms wekenlang buiten dienst. Klanten zijn daardoor aangewezen op online bankieren, maar daarvan zijn de kosten buitengewoon hoog.

Geen alternatief

Enkele jaren geleden is het filiaal van de Windward Islands Bank (WIB) op Saba gesloten. De bank heeft nog wel een geldautomaat op het eiland, maar daar kunnen geen stortingen worden gedaan. WIB-klanten moeten naar Sint Maarten om bankzaken te doen. Dat is vanwege de reisbeperkingen door Covid-19 niet te doen.

De SBA pleit voor de komst van een behoorlijk functionerende bank die tevens online diensten aanbiedt tegen betaalbare tarieven. In een brief aan minister Hoekstra zegt het Bestuurscollege zelf niet de mogelijkheid te hebben om aan de gerechtvaardigde wens van de ondernemers te voldoen. Na de sluiting van de WIB heeft de lokale overheid er al voor gezorgd dat de geldautomaat in gebruik bleef door de exploitatiekosten voor haar rekening te nemen.

BES-bank

Over de kwaliteit en tarieven van bankdiensten wordt al jaren gemopperd in Caribisch Nederland. Een doorn in het oog zijn onder meer de hoge kosten die de banken rekenen voor het doen van (binnenlandse) overboekingen tussen de eilanden en Europees Nederland.

Even zag het er naar uit dat het kabinet voor een structurele oplossing zou zorgen met de oprichting van een ‘BES-bank’, maar na een lobby van de commerciële banken is dat plan in een diepe lade verdwenen.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.