Documentaire ‘Atardi’ over Curaçaose muzieklegende Rudy Plaate online

Amsterdam – ‘Atardi’, de documentaire van filmmaker Selwyn de Windt over het leven van Rudy Plaate (1937) gaat vandaag in première bij Picl. Het eerbetoon aan één van de belangrijkste grondleggers van de populaire muziekcultuur op Curaçao, wiens hit ‘Atardi’ ook wel het officieuze volkslied van Curaçao en Aruba wordt genoemd, is zowel online als in filmtheaters te zien.

Familie en vrienden vertellen het verhaal van Plaate’s kleurrijke leven. De documentaire ‘Atardi – The Life of Curaçao’s Musical Genius Rudy Plaate’ werd opgenomen gedurende een periode van vijf jaar en volgt de hoogte- en dieptepunten in het leven en werk van de muzieklegende.

Archiefmateriaal

Uitgebreid archiefmateriaal wordt gecombineerd met interviews van familie, vrienden en andere muziekkenners. De Wind kreeg volledige toegang tot Plaate en schetst een intiem portret van zijn leven, terwijl die leert omgaan met dementie.

Zanger en componist Rudy Plaate bracht meer dan 400 nummers uit, waarin hij telkens het leven en de schoonheid van zijn geliefde Curaçao bezong. De Wind schetst hoe zijn (ei)landgenoot Plaate zijn ondernemersgeest en muzikale gave gebruikt en een lans breekt voor populaire Curaçaose muziek.

Papiamentu

Plaate schreef en zong zijn nummers in het Papiamentu, iets wat in zijn tijd nauwelijks gebeurde. Zijn unieke, speelse en innovatieve stijl gaven vorm aan de Curaçaose muziek in de tweede helft van de 20ste eeuw. ‘Atardi’ is zijn meest iconische compositie.

Atardi is een muziekgestuurde documentaire die inspeelt op de stijlen en het erfgoed van de muzikale evolutie van Curaçao en illustreert hoe Plaate hielp bij het bouwen van de basis met zijn unieke geluiden en melodieën.

Klik hier voor de trailer.  

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.