Geld uit Nationaal Programma Onderwijs ook naar scholen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Den Haag – Om de gevolgen van de coronacrisis voor de scholen en leerlingen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba te verlichten, komt de regering met specifieke, op de lokale situatie afgestemde maatregelen.

Dat blijkt uit Nationaal Programma Onderwijs dat de ministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob van Onderwijs vandaag hebben gepresenteerd. “Het kabinet heeft besloten tot een Nationaal Programma Onderwijs. Het doel hiervan is om leerlingen en studenten te helpen hun gaven en talenten tot bloei te brengen, ondanks de coronacrisis en de gevolgen daarvan voor het onderwijs”, schrijven zij aan de Tweede Kamer.

‘Pijn verzachten’

Van de 8,5 miljard euro die daar de komende 2,5 jaar voor wordt uitgetrokken, is een niet nader genoemd bedrag gereserveerd voor steun aan het onderwijs op de BES-eilanden: “In overleg met de onderwijspartners in Caribisch Nederland maken we de maatregelen passend voor de situatie aldaar”, aldus de bewindslieden.

 “Met dit Nationaal Programma doen we er alles aan om de jongste generaties dezelfde kansen te bieden als de generaties die zonder pandemie naar school gingen. Daarom gaan we heel gericht kijken wat elke leerling nodig heeft om de pijn van deze pandemie zoveel mogelijk te verzachten. Tegen alle leerlingen zou ik willen zeggen: het met dit Nationaal Programma houden we jullie toekomst open”, aldus Slob.

Korting collegegeld

Voor studenten – dus ook die uit de Caribische delen van het Koninkrijk die in Nederland studeren – bevat het programma ook goed nieuws: over dit en volgend jaar wordt het college- en lesgeld gehalveerd.

Van Engelshoven: “Je zult nu maar student zijn. Wachtend op je stage om af te studeren of vanuit je studentenkamer naar het beeldscherm turend naar medestudenten die je nog nauwelijks kent. Dit zorgt voor stress, eenzaamheid, concentratieproblemen en druk bij studenten. Met dit Nationaal Programma ondersteunen we hen zoveel mogelijk. Met financiële ondersteuning en intensievere begeleiding verlagen we de druk die studenten voelen.”

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.