Aruba als eerste in de Cariben begonnen met vaccineren

Door Sharina Henriquez/Caribisch Netwerk

Oranjestad – Na anderhalve maand langer moeten wachten, heeft Aruba de eerste lading coronavaccins (BioNTech/Pfizer) uit en van Nederland, 11.700 in totaal. Aruba is van de zes Nederlands-Caribische eilanden de eerste die (woensdag) is begonnen met vaccineren. Het eiland is relatief het zwaarst getroffen met meer dan 7.500 positieve gevallen en 69 doden sinds de coronacrisis aanving.

De eerste vaccins worden gegeven aan zorgpersoneel en enkele bekende Arubanen in één van de vier prikposten. Zoals aan mediapersoonlijkheid Jacqueline Wernet. Ze is herstellende van kanker en zegt over mogelijke bijwerkingen van het vaccin: “Ik heb chemotherapie gehad en dat had heel veel bijwerkingen. Vergeleken met dit, heb ik iets veel ergers moeten doorstaan. In plaats van te concentreren op het negatieve gedeelte, denk ik dat we op het positieve van dit vaccin moeten concentreren.”

Campagne

De vraag is of deze mediacampagne met bekende Arubanen, maar ook de informatiecampagnes van de overheid de twijfelaars over de streep gaan trekken. Om groepsimmuniteit te bereiken, moeten 85.000 mensen zijn gevaccineerd, zegt gezondheidsminister Dangui Oduber. Tot nu toe hebben zo’n 11.000 mensen zich geregistreerd om het vaccin te krijgen.

Het streven is om 800 prikken per dag te zetten. “Het zal niet gemakkeijk zijn om het aantal van 85.000 te bereiken. We moeten realistisch zijn en eerlijk blijven. Maar het is het doel en ook wat we willen bereiken om deze pandemie achter de rug te hebben.”

‘Ophitserij’

Of de overheid genoeg informatie heeft gegeven aan de bevolking? “Wel, we doen ons best. Er zal ook een brochure bij elk huishouden worden bezorgd, waarin staat wat in het vaccin zit, wat de voordelen zijn en mogelijke bijwerkingen.”

Over mensen die zeggen het vaccin niet te willen, wat er nog best veel zijn, zegt de minister: “We respecteren ieders mening. Maar onze boodschap aan hen is ook: als jij het vaccin niet wil nemen, sta anderen die het wél willen nemen dan niet in de weg.” Volgens Oduber is er namelijk behoorlijk wat ‘ophitserij’ tegen mensen die zeggen het vaccin te nemen. “Het is niet de bedoeling om verdeeldheid te creëren. We hebben juist eenheid nodig. Want alleen samen kunnen we groepsimmuniteit bereiken.”

Andere eilanden

In het Horacio Oduber-ziekenhuis zijn ook de eerste zorgwerkers gevaccineerd. Het ziekenhuis meldt verder dat zich 591 collega’s hebben geregistreerd. De vaccinatie van zorgpersoneel gaat vrijdag verder. Op Bonaire kwamen de vaccins ook op dinsdag aan en het is genoeg om 2.000 personen de eerste prik te geven, aldus de lokale overheid. Inmiddels zijn er ook vaccins op Curaçao aangekomen en zal de regering vandaag een persconferentie geven hoe de uitrol gaat.

Vrijdag moeten de vaccins op de bovenwindse eilanden arriveren. Het plan voor Sint Eustatius en Saba is dat de hele bevolking in één keer met het Moderna-vaccin wordt gevaccineerd. Nederland stuurt de komende maanden 341.300 vaccins naar de eilanden. Aruba verwacht de tweede lading van eveneens 11.700 vaccins rond 6 maart.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.