Sneek: Komst Kadaster Nederland positief voor Sint Eustatius

Sint Eustatius – Voor inwoners en ondernemers op Sint Eustatius pakt het besluit van het kabinet Kadaster Nederland ook verantwoordelijk te maken voor Caribisch Nederland positief uit. Tot die conclusie komt Eilandsraadslid Koos Sneek nadat medewerkers van Kadaster Nederland een presentatie aan het eilandbestuur hebben gegeven.

Volgens de politicus is er geen sprake van verlies aan zeggenschap. “Tot 1 januari werd het werk door de kadasterstichting op Sint Maarten gedaan. Alle door ons betaalde gelden voor meetcertificaten en alle andere diensten gingen naar Sint Maarten. In de nieuwe situatie worden lokale mensen opgeleid tot landmeter, dus hoeven we hoeven niet langer, soms maanden, te wachten op een landmeter die uit Sint Maarten of Bonaire komt.” Sneek ziet nog een voordeel van de nieuwe situatie: “Ons gehele register wordt, nu het onder Kadaster Nederland valt, gedigitaliseerd en online raadpleegbaar.”

Misverstand

De presentatie heeft ook een breed levend misverstand weggenomen. “Domeinbeheer, zoals het uitgeven van erfpachtgronden, blijft de verantwoordelijkheid van het eilandbestuur. Kadaster Nederland beperkt zich tot het registreren van grond op het eiland. Het registreert wie de eigenaar is en of er een hypotheek of pandrecht op het onroerend goed rust. Niets meer niets minder. Het is ook niet zo dat de Nederlandse overheid het heeft overgenomen. Kadaster Nederland is een zelfstandig, onafhankelijk bestuursorgaan.”

Bonaire dat wel een eigen kadaster in eigen beheer had, heeft zich verzet tegen de overname door Kadaster Nederland. Het Bestuurscollege zag daarin een aantasting van het zelfbestuur, maar had ook het plan extra inkomsten te genereren uit de kadasterfuncties.

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.