Eerste vaccins met KLM onderweg naar Bonaire en Aruba

Schiphol – Bonaire en Aruba krijgen als eerste eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk vaccins geleverd. De eerste zending bevindt zich aan boord van KLM-vlucht 779 die vanmorgen om 11.06 uur van Schiphol is vertrokken. Het toestel wordt even na 16.00 uur lokale tijd op Flamingo Airport verwacht, waarna het anderhalf uur later zal doorvliegen naar Aruba.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) deed de eerste zending voor de Cariben uitgeleide: “Heel veel mensen hebben een jaar lang keihard gewerkt om corona zo goed mogelijk onder controle te krijgen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. De eerste vaccins die alle eilanden deze week ontvangen, zijn een hoopvol keerpunt op weg naar het einde van de crisis.”

KLM’s president-directeur Pieter Elbers: “Met onze cargodivisie hebben we ons de afgelopen maanden voorbereid op een wereldwijd snel en veilig transport van de vaccins. Het transport van vandaag is bijzonder, want dit is de eerste KLM-vlucht in een reeks van vluchten naar Bonaire, Aruba,

(Foto KLM)

Curaçao en Sint Maarten (inclusief Saba en St. Eustatius) met aan boord vaccins. KLM heeft een lange, bijzondere geschiedenis van samenwerking met de eilanden en hierdoor een warme band. Ook het Caribisch deel van het Koninkrijk heeft het zwaar te verduren en we zijn blij en trots om voor de bewoners op deze manier van waarde te kunnen zijn.”

De eerste voorraad vaccins voor Curaçao volgt morgen en die voor de drie Bovenwindse eilanden vrijdag. Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten krijgen het BioNTech/Pfizer-vaccin waarmee als eersten zorgpersoneel en 60-plussers worden gevaccineerd. Het staat nog niet vast wanneer de vaccins volgen voor de 18- tot 60-jarigen.

Sint Eustatius en Saba

De zending Moderna-vaccins die Sint Eustatius en Saba vrijdag ontvangen, zijn voldoende om in één keer alle 18-plussers te vaccineren. Getuige het grote aantal eilanders dat zich na een oproep van de lokale gezondheidsdiensten heeft aangemeld, is de vaccinatiebereidheid groot.

De vaccins voor de tweede prik volgen over een maand, zodat de bevolking op beide eilanden voor 1 april een grote mate van bescherming tegen het coronavirus geniet en heropening van de grenzen in zicht komt.

341.300 vaccins

Op alle zes eilanden is alles – van koelruimten, transport en prikpersoneel – in gereedheid om maandag met vaccineren te starten. In totaal zal Nederland de komende maanden 341.300 vaccins naar de Cariben sturen.

Het Pfizer vaccin dat vandaag wordt vervoerd naar Bonaire en Aruba is ingepakt met toevoeging van dry ice. Hiermee blijven de vaccins meerdere dagen goed gekoeld, mits de verpakkingen worden bewaard in een omgeving van +2 tot +25 graden Celsius. Direct na aankomst op Bonaire en Aruba worden de vaccins opgeslagen in een omgeving die op deze temperatuur kan worden gecontroleerd.

Mededeling

Het aantal aanmeldingen voor de nieuwsbrief was de afgelopen zo groot dat veel eerder dan verwacht een limiet in het systeem werd bereikt, waardoor u wellicht de nieuwsbrief niet of met vertraging heeft ontvangen. Inmiddels is een op verdere groei berekende upgrade geïnstalleerd waarmee het euvel is verholpen. Onze excuses voor het ongemak.

Team Dossier Koninkrijksrelaties

error: Deze inhoud mag niet gekopieerd worden.